Казанлъшкото сдружение Младежки център за развитие (МЦР) "Взаимопомощ" представи България на международен семинар за "Зелен Еразъм" в Сандански. Това съобщи за БТА инж. Мария Славова, председател на сдружението.
На събитието присъстваха изпълнителният директор на Национална агенция за европейски образователни програми и мобилност в Република Северна Македония Марко Георгевски и изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов, разказа Славова. Основната идея на форума беше обмен на добри практики между участниците от България и Северна Македония, като целта е младите хора да формират неконсуматорско отношение към природата. Едно от най-силните послания на семинара е, че учителите са тези, които могат да насърчават екологичното мислене с различни инициативи.
По думите на Мария Славова МЦР „Взаимопомощ“ е единствената българска организация, която е представила своята дейност на събитието.  
Екипът е запознал своите колеги своя дългогодишен проект „Еко фестивал Казанлък“, който години наред включва почистване на язовир "Копринка", обясни Славова. "От 2011 година почистваме язовира с помощта на доброволци. Тогава събрахме около три тона отпадък и забелязахме, че с годините това количество намалява", коментира тя и добави, че тази година вече са огледали района и смятат, че отново е генериран много отпадък. 
Мария Славова припомни, че организацията е направила сал от изхвърлени пластмасови бутилки, както и други инициативи за повторна употреба на отпадъци. Тя допълни, че в момента от сдружението проучват технология за изработване на пластмасови дъски от отпадъчен материал. 
Славова разказа още, че в момента МЦР „Взаимопомощ“ осъществяват проектите „Зелена Европа“ и „По-зелена Европа“. Целта им е да изградят на територията на община Казанлък екоцентър, с който да покажат как може да се живее екологосъобразно.