Две премиерни постановки - на абсолвенти от Югозападния университет (ЮЗУ) “Неофит Рилски” в Благоевград, както и танцови миниатюри на студенти от специалността „Съвременна хореография“ на ЮЗУ, ще бъдат представени на 27 май, от 19:00 часа, в залата на Културния център в Стара Загора. Това съобщи за БТА проф. д.н. Анелия Янева, ръководител на специалността.
Тя припомни, че възпитаниците от нейния курс са гостували в Стара Загора за първи път през 2015-та – като съпътстваща програма в рамките на ФОБИ, при представянето на мащабния проект „Български музикален театър“ на Института за изследване на изкуствата при БАН. 
„Тогава студентите бяха в началото на обучението си, специалността стартира с първи прием през 2014 г.“, припомни проф. Янева, която продължава да я води и сега. 
Но тази година за първи път две абсолвентки в специалността „Съвременна хореография“ – Виктория Бояджиева и Илона Куцарова, решиха да представят в техния роден град – Стара Загора, какво са научили през четиригодишния период на обучение в Благоевград, обясни Анелия Янева. Те ще покажат своите авторски спектакли, в които са създатели на либретото, хореографията и режисурата. 
И двете дипломни постановки разглеждат актуални проблеми, но представени така, че да предлагат изходи, а не само да натрупват напрежение и негативни емоции. Именно това е и една от основните цели на специалността "Съвременна хореография" – позитивният прочит на актуални събития и мирогледи, отбеляза проф. Анелия Янева.
По думите й, дипломният спектакъл на Илона Куцарова – „Илюзии и реалност“, е в стилистиката на лиричната драма. Той е насочен към личните преживявания на едно момиче, което, напускайки дома си, за да тръгне по своя път, се сблъсква с редица трудности. Тяхното преодоляване зависи от „багажа“, с който всеки избира своя път. Тази дипломна работа е и напомняне, че семейството може и трябва да подготви новия човек за живота, но не като го лиши от илюзии, а като му внуши, че винаги ще има някой, който ще го очаква и ще го подкрепя в неговия избор.
Втората дипломна постановка  – „Равновесие“, на Виктория Бояджиева се занимава "с крехкото равновесие на световния мир", за което всеки от нас би трябвало да е отговорен. Тя третира древна легенда за прамайката и богиня на равновесието Аара, създала с помощта на стихиите двамата си сина - Ин и Ян. Но когато те не постигат хармонията и стават причина за братоубийствени войни, Аара, след като не може да изгони омразата от сърцата им, създава нови две деца, които да ги научат на любов. Защото равновесието се постига само с любов. Постановката носи умиротворението на легендата и, както и предходната дипломна работа, напомня за отговорността на всеки от нас да съгради свой свят, който да излъчва любов и да е отговорен за изграждането на световното равновесие, посочи проф. Янева.
А между двете дипломни постановки "се разполагат" танцови миниатюри, които са дело на студентите от по-"малките" курсове на специалността „Съвременна хореография".
Ще бъдат представени и танцови миниатюри на изявени състави от града-домакин – Балетната школа (БШ)  „Па дьо кре“ с ръководител Кремена Костова-Гайдарова, „Данс клуб „Карибе“ - с ръководител Кристина Димитрова, БШ „Терпсихора“ - с ръководител Йоана Борисова, Dem Divas - с ръководител Александра Цветкова, BDH Crew - с ръководител София Нанева.
Така ще се изпълни и втората основна цел на специалността „Съвременни хореография“ – обединяване на различни танцови формации и стилове. Защото танцът не може да се дели на класически, модерен, спортен, уличен и т.н. Всички тези стилове са част от "голямото танцово семейство" и всички те се изучават в „Съвременна хореография“, където студентите се обучават за хореографи-режисьори. Немалка част от тези танцови техники са в ежедневието и на школите по танци, където се възпитават танцьори. Затова обединението на танцовите техники и школи може само да е от полза за танцуващите и за бъдещите студенти - хореографи-режисьори, чиято продукция ще видите , отбеляза проф. Анелия Янева.  
Входът на 27 май е свободен.