Украйна и Полша се договориха за съвместен митнически контрол и да работят за създаването на обща железопътна компания с цел улесняване на движението на хора и увеличаване на украинския експортен потенциал, предаде Ройтерс.
"Полско-украинската граница трябва да обединява, а не да разделя", каза полският президент Анджей Дуда във вчерашното си слово пред депутатите от украинския парламент, с което стана първият от началото на руската инвазия на 24 февруари чуждестранен лидер, произнесъл присъствено реч във Върховната рада.
Зеленски определи съвместния митнически контрол като "революционен" ход.
"Това значително ще ускори митническите процедури", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение след посещението на Дуда. По думите на украинския президент тази стъпка е и "начало на интеграцията на Украйна в общото митническо пространство на Евросъюза. Тоест действително исторически процес", предаде Укринформ.
Повечето украински бежанци, бягащи от войната, влязоха в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Полша предостави на над 3 милиона украинци правото да живеят и работят на нейна територия и да се ползват от социалната ѝ система, отбелязва Ройтерс.
Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков каза, че двете съседки работят по облекчаване на превоза на стоки от Украйна към Евросъюза. "Работим и по създаването на съвместна железопътна компания за повишаване на експортния потенциал на украинската икономика", заяви Кубраков.
Войната в Украйна, която е един от най-големите световни износители на жито и царевица, предизвика рязко повишение на цените на тези стоки на международните пазари.
На територията ѝ стоят блокирани близо 25 милиона тона зърно заради проблеми с инфраструктурата. Украйна преди изнасяше по-голямата част от стоките си през морските си пристанища, но след руската инвазия тя беше принудена да осъществява експорта си с железопътен транспорт и през малките си дунавски пристанища.