Оперната певица Мария Павлова получи наградата на община Велико Търново за най-успешен творчески дебют в Летния оперен сезон „Сцена на вековете“. Наградите "Култура" на община Велико Търново бяха връчени в няколко категории на тържествена церемония в навечерието на 24 май в МДТ "Константин Кисимов"
Мария Павлова е завършила средното си образование в Езиковата гимназия във Велико Търново. Още като ученичка започва да учи оперно пеене при Мария Касабова, вокален педагог, обучил десетки млади дарования от Велико Търново. В Музикалната академия в София Мария Павлова завършва оперно пеене. Била е в класа по актьорско майсторство на академик Пламен Карталов. Първата й роля е била Арсена в „Цигански барон“, постановка на Великотърновския театър, а маестро Карталов е бил режисьор. 
В Софийската опера тя продължава като помощник-режисьор в екипа на Пламен Карталов. Това беше в периода, в който завършвах Музикалната академия, една крехка възраст, в която докосването до всички форми на оперната сцена е безценно, разказа за БТА младата оперна певица. Работата на помощник-режисьора е изключително интересна и изключително отговорна, но дава много. Тогава, коментирайки тази дейност, на която се посветих за близо два сезона,  академик Пламен Карталов ми казваше, че това е въртележка, която е в огромна полза на артистите, дори да не го осъзнават, защото им дава поглед към целия процес на изграждане на представлението, развива концентрацията и създава умения за екипна работа, отбеляза тя. 
Паралелно с работата като помощник-режисьор младата певица е участвала в почти всички детски оперни представления. Пеенето пред детска публика е едно от най-големите училища за изпълнителя. Това е сложна работа, защото трябва да бъде задържано вниманието на децата, които, ако им хареса, искат да влязат в представлението, което е безценно за бъдещата им връзка със световното изкуство. Ако на пет години си гледал „Червената шапчица“, след още 15 ще си зрител на „Кармен“, посочи Мария Павлова. 
С мюзикъла „Граф Монте Кристо“, постановка на Варненската опера, Мария Павлова дебютира във фестивала „Сцена на вековете“.  След прослушване през 2017 г. тя става част от екипа на Варненската опера. Благодарение на целия екип и на директора на операта - Даниела Димова, успях за много кратко време да вляза в много важни и знакови роли за всеки сопран, като Джилда от „Риголето“ на Верди, Лучия ди Ламермур, Розина от „Севилския бръснар“ на Росини, Адина от „Любовен елексир“ на Доницети, Памина от „Вълшебната флейта“ на Моцарт, Лиу от „Турандот“, разказа певицата и допълни, че напоследък за нея е провокация участието й в мюзикъли. Във втория сезон на фестивала Мария обира овациите на публиката с ролята й на Джемайма в мюзикъла „Котки“ на Андрю Лойд Уебър. Година по-късно тя е в ролята на Луиза Пулидо в мюзикъла „Зоро“. Партнира си и с Орлин Горанов в „Човекът от Ла Манча“.
С постановката „Ромео и Жулиета“ от Гуно, режисура на Урсула Хорнер, Варненската опера ще се представи в тазгодишниото издание на фестивала „Сцена на вековете-2022“  на Царевец, а Мария Павлова ще се превъплъти в ролята на Жулиета, както и в ролята на Стефано, който е паж на Ромео, и в тази картина може би ще има интересни фехтовки.
Най-любимата роля на младата солистка е Антония от „Хофманови разкази“ на Офенбах. Работата по арията е била под ръководството на оперната прима Красимира Стоянова по време на миналогодишния майсторски клас през август във Велико Търново. Незабравимо е участието на Мария Павлова и в майсторския клас на световната прима Ана Томова – Синтова, с чието семейство поддържа непрестанна връзка. Българските гласове по световните оперни сцени са приемани винаги с внимание, и според мен това се дължи на дългогодишната традиция и сърцатото отношение на големите имена и личности, които се грижат за приемствеността в тази професия, каза певицата.
През миналия месец Мария Павлова е спечелила специалната награда на журито на конкурс в Торино. Конкурсът беше онлайн, но надеждата ми е, че сега, след отпадането на ковид мерките, ще мога да участвам в реално време в конкурсите, за да се срещна с оперни певци от целия свят, посочи тя. Първото излизане на сцена след ковид кризата е било участие в конкурса „Януарски музикални вечери“ в Брест, Беларус, в дует с Иво Йорданов, също солист на Варненската опера.
С група „Кову“ Мария прави интересни експерименти на клубна сцена. Това е сравнително ново предизвикателство, в което моят глас най-добре се свързва с акустичните китари, но и провокация, когато цялата група се включи и моят, обработен за оперно пеене глас, трябва да хармонира с рокенергията на другите инструменти, разказа сопраното.
Според Мария Павлова операта не е изкуство само за посветени. Все повече оперни певци са изкушени от експерименти. Дали ще е комбинация между бароково пеене с джаз, опера с рок, акустични версии с емблематични арии или предкласика с поп звучене - целта е една - радост за публиката, посочи младата певица.