Лидерите на Азербайджан и Армения се срещнаха вчера в Брюксел, за да обсъдят мирен план за Нагорни Карабах, предизвикал вълна от протести в Ереван срещу арменския премиер Никол Пашинян, когото опозицията обвинява в прекалена отстъпчивост по въпроса, предаде Ройтерс.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна поотделно с азербайджанския президент Илхам Алиев и с Пашинян, след което със състоя тристранна среща, посветена на Нагорни Карабах.
Според Баку Алиев е казал на Мишел, "че Азербайджан е изложил пет принципа, основани на международното право, за нормализиране на отношениятамежду Армения и Азербайджан и за подписване на мирно споразумение". "Президентът изрази надежда, че процесът по изготвяне на мирно споразумение между двете страни ще се ускори", се казва в изявление на канцеларията му.
Арменският премиер обсъди с Шарл Мишел ситуацията около Нагорни Карабах и хуманитарни въпроси и подчерта, че тези проблеми трябва да бъдат решени, съобщиха от неговата канцелария.
Пашинян е подложен на натиск от свои противници, които критикуват действията му при войната от 2020 г. и твърдят, че публичните му изявления наскоро показват, че е твърде отстъпчив пред Азербайджан. Премиерът се сблъска през последните седмици с вълна от протести, след като заяви, че международната общност иска Армения да "свали летвата" в претенциите си за Нагорни Карабах.
През 2020 г. тлеещият спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах прерасна в шестседмична война. Азербайджанските войски изтласкаха силите на етническите арменци от обширни райони във и около Нагорни Карабах, контролирани от тях от 90-те години на миналия век. Впоследствие с посредничеството на Русия беше постигнато примирие, припомня Ройтерс.