Ботев (Пловдив) спечели бронзовите медали в българското първенство, след като жълто-черните победиха у дома Славия с 2:1 в последния кръг от сезон 2021/2022. Това стана възможно и заради победата на Лудогорец с 1:0 като гост над Левски, с което сините слязоха на 4-о място в крайното класиране.
Притежателят на бронзовите медали беше единствената въпросителна в последния ден на шампионата.
Разградчани завършват първи със 79 точки, втори е ЦСКА-София с 58, трети е Ботев (Пловдив) с 53. Следва Левски с 52, Черно море с 47 и Славия с 37. Моряците и ЦСКА-София завършиха 0:0 в другата среща тази вечер.
Берое взе 7-ото място и ще играе бараж за последната квота за Лигата на Конференциите срещу Ботев (Пловдив). Срещата е на 28-и май на стадиона в Коматево.
От Първа лига изпада отборът на Царско село (София), който освен това и прекратява съществуването си. Новите членове на българския футболен елит са Септември (София), Спартак (Варна) и Хебър (Пазарджик), който се завръща след 21 години пауза.
Последното 16-о място за сезон 2022/2023 ще стане ясно след допълнителен плейоф на неутрален терен, който ще противопостави предпоследния Ботев (Враца) и 4-ия във Втора лига Етър (В. Търново).
От Втора лига изпаднаха Септември (Симитли) и Марек (Дупница), както и отказалите се по средата на сезона Нефтохимик (Бургас) и Левски 2020 (Лом). Новите членове на Втора лига са отборите на Дунав (Русе), Спартак (Плевен), Беласица (Петрич) и Левски (Крумовград).
През новия сезон Първа лига ще бъде с 16 отбора, а Втора лига от 18.
Кипърският голмайстор на Лудогорец (Рз) Пиерос Сотириу стана голмайстор на шампионата със 17 отбелязани гола.