"Подробно информирах американския си колега за всички провокативни действия на Турция", заяви в неделя външният министър (на Гърция) Никос Дендиас в интервю за Real News, визирайки неотдавнашната си среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.
"Представих неопровержими доказателства за турските нарушения, с карти, които ясно показват какво се случва в Егейско море, но и в Източното Средиземноморие", добави той.
Както отбеляза Дендиас, Блинкън е бил информиран за ескалацията на турското неприемливо поведение, турските провокации, прелитанията над гръцка територия и особено над жилищни райони.
"И това в исторически момент, в който НАТО трябва да представлява повече от всякога един неразрушим съюз", каза той.
Дендиас подчерта, че Гърция действа въз основа на принципи и ценности, които не подлежат на преговори, като затвърждава позицията си не само спрямо САЩ, но и спрямо цялата международна общност, като надежден съюзник, който спазва и прилага законите и правилата на международния ред.
Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.