В Парламента (на Република Северна Македония) са внесени изменения в Закона за търговията, отнасящи се до разпоредбата неделя да бъде неработен ден, които ще позволят в туристическите места, включително Охрид и Струга, в неделя обектите за търговия на едро и дребно да могат да работят . Очаква се новото, изменено законово решение да влезе в сила най-късно до две седмици. Това каза министърът на икономиката (на Република Северна Македония) Крешник Бектеши преди днешната се среща с търговци от Охридско-Стружкия регион, след която ще направи обиколка на търговските обекти в Охридската чаршия, предаде специално за БТА агенция МИА.
Целта е, посочи министър Бектеши, всички бизнесмени да имат по-голяма възможност за повишаване на икономическата активност, като се имат предвид данните за първите месеци, особено през първото тримесечие (на годината) по отношение на увеличeния брой на туристите и обявените резервации за лятото, както и наличните в Агенцията по туризъм данни за чуждестранни туристи, които ще посетят Северна Македония, особено района на Охрид и Струга.
Министерството на икономиката и правителството ще продължат с мерки за насърчаване както на вътрешния, така и на външния туризъм. С актуализацията на бюджета сме предвидили 15 млн. денара за продължаване на мярката за отпускане на ваучери за служители с ниски доходи и така ще увеличим броя на местните туристи. Разбира се, ще продължим и с другите мерки, прилагани от Агенцията по туризъм и чрез чартърни полети да насърчаваме колкото може повече чуждестранни туристи да посещават този регион, каза министърът на икономиката.
Когато говорим за туристически места, информира той, (възможността да се работи в неделя) ще се отнася за цялата година и в съответствие със законовите  разпоредби, записани в Закона за туризма.
Търговците няма от какво да се страхуват по отношение на обявяването на неделя за неработен ден. Още при приемането на Закона за трудовите отношения и Закона за търговията, ние обещахме, че в туристическите места, в зависимост от сезона, в неделя ще има възможност да се работи. Сега даваме възможност това да се случва целогодишно и в зависимост от исканията ще имаме повече възможности за решения, каза Бектеши.
Той допълни, че при приемането на това законово решение (обявяването на неделя за неработен ден) е обявено, че в туристическите места ще бъде разрешено да се работи и в неделя, имайки предвид, че в тези дестинации през почивните дни има повече туристи.
Според закона, както в търговските центрове ( МОЛ-овете) в Скопие и други градове всеки, който работи в неделя, ще получава увеличена със 100 процента дневна надница. Това ще се отнася и за всички в Охрид, Струга и други туристически дестинации, които преценят магазините им да бъдат отворени в неделния ден. Всички работници, които искат да работят в неделя, ще получават дневна надница по-висока със 100 процента, а определените от Закона за труда ще получават 20 процента (увеличение на дневното заплащане), каза министър Бектеши. 
Tова е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция (МИА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.