Американският посланик в Анкара Джеф Флейк е бил повикан днес в турското външно министерство и пред него е било изразено безпокойството на турската страна от предупреждение, отправено вчера от посолството на САЩ преди митинг, организиран на 21 май в Истанбул, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, като се позова на съобщение на турски дипломатически източници.
Пред посланик Флейк е било посочено, че във въпросното предупреждение фигурират неоснователни твърдения за мерки, предприемани от турските полицейски сили при подобни митинги, и е било изразено безпокойство на турската страна във връзка с това. Пред посланика е било подчертано, че в Турция, в която митингите на политически партии представляват дълбока традиция на демокрацията, е недопустимо да се създава впечатление сякаш съществува сериозен проблем по този въпрос, а също и че въпросният митинг вчера е преминал безпроблемно и не е имало никакъв инцидент, са допълнили източниците.
Пред посланик Флейк са били изразени очакванията на турската страна, че реалностите ще бъдат взимани под внимание при подготовката от властите на САЩ на предупреждения към техните граждани за пътувания/демонстрации, които може да бъдат публикувани в бъдеще.
Същевременно турското министерство на външните работи и Главната дирекция по сигурността публикуваха по-рано днес предупреждение към турските граждани, живеещи в САЩ, в което им препоръчаха да избягват събрания с масово участие в страната с оглед на тяхната сигурност.