Столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Александър Оскар, посланиците на САЩ - Херо Мустафа, и Румъния - Бръндуша Предеску,  и много доброволци се включиха в инициатива за почистване на надписи на омразата от публични места в града.  
Акцията, под наслов „Да изтрием омразата, да напишем "обединени“, започна следобед пред храма "Света София".
Нашият град от хилядолетия е символ на толерантността, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Неслучайно сме избрали това място пред църквата "Света София", дала името на града, което е име на Божията премъдрост, и тук по време на честването на 1700 г. от подписването на Едикта за толерантност поставихме знак, за да помним, че нашите предци са ни завещали това - да се борим срещу езика на омразата, да се борим за толерантност, заяви тя.
Фандъкова отбеляза, че за поредна година искат да отправят силно послание. Особено в трудни времена като днешното искаме да кажем, че в нашия град няма място за омраза, всички искаме толерантност и мир, заяви столичният кмет. Тя посочи, че има добра новина - от 2019 г. всяка година тези площи с надписи на омразата намаляват.
Председателят на "Шалом" Александър Оскар коментира, че са се събрали в навечерието на празника на просветата и културата да дадат ясен знак, че София винаги е била град на толерантността и мъдростта. Той благодари на посолствата на САЩ, на Румъния, на Германия, на всички приятели на Организацията на евреите в България "Шалом", с които заедно правят София по-хубав град. Александър Оскар обясни, че са разделили локациите за почистване в града на шест групи и изрази надежда, че макар и символично, ще дадат ясна заявка, че езикът на омразата няма място в нашия град. 
Да изчистим омразата, призова и американският посланик у нас Херо Мустафа на български език. 
Йорданка Фандъкова, Херо Мустафа и Александър Оскар изчистиха свастики на ъгъла на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски". За целта използваха специални препарати и четки.