Днес се навършват 30 години от присъединяването на Босна и Херцеговина към Организацията на обединените нации (ООН), отбелязва босненската агенция Фена. 
Това е един от най-важните моменти в историята на страната, който трябваше да бъде тържествено събитие, но започна война, която отне живота на хиляди хора, посочва агенцията.
В периода 1992-1995 г. в Босна и Херцеговина се разрази военен конфликт между босненски сърби, хървати и бошняци, при който загинаха около 100 000 души, а два милиона бяха принудени да напуснат домовете си. Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната, Босна беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.
Босна и Херцеговина излезе на световната сцена на 22 май 1992 г. с Резолюция 757 на ООН и оттогава насам тя поддържа интензивни и значими отношения с ООН и нейните агенции. От 2010 до 2011 г. страната бе непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, припомня агенция Фена.