Сръбският президент Александър Вучич заяви пред телевизия "Пинк" в събота, че се надява на 25 или 26 май да разговаря с президента на Русия Владимир Путин по въпроса за покупката на газ, предаде ТАСС.
"За нас са важни три неща - най-важни са обемите, под номер две - цената, номер три - надеждността на снабдяването, с което досега ние нямахме проблем. Първите два аспекта са ключови", изтъкна Вучич, като изрази надежда, че "телефонният разговор с президента на Руската федерация ще се състои в сряда или четвъртък (25 или 26 май).
Той посочи, че се е договорил с унгарския премиер Виктор Орбан за съхраняване на сръбски газ в унгарски хранилища. "Важното е, че премиерът на Унгария ни разреши да складираме от 300 до 500 млн. куб. метра газ", каза Вучич.
Той припомни, че Сърбия започва преговори с "Газпром" по ново дългосрочно газово споразумение и отбеляза, че сръбската икономика зависи на 100 процента от газ от Русия и затова Белград се надява на "добра цена" на предстоящите преговори. Действието на текущото споразумение за доставка на руски въглеводороди за Сърбия изтича на 31 май.