Донка Маркова е българка от Стара Загора, придобила средно образование в Прага в началото на 70-те години на XIX век, която е малко известна, каза пред БТА проф. Вера Бонева. В началото на своята изследователска кариера тя работи в Регионалния исторически музей в Стара Загора и проучва биографиите на известни личности от Възраждането, живели в града.
След завръщането си в родния град, Донка Маркова е назначена за учителка в местното девическо училище. В навечерието на Старозагорското въстание през септември 1875 г., тя ушива знамето на революционната чета, което е съхранено до наши дни и може да бъде видяно в експозицията на старозагорския музей, разказа проф. Вера Бонева. За съжаление, Донка Маркова загива в пожарищата на Стара Загора след битката за града на 19 (31) юли 1877 г. Настоящата снимка е оригинал, съхранен във фонда на Националния музей на образованието в Габрово. Тя пази образа на Донка Маркова, нарисуван от нейния роднина - художника Антон Митов, определен  за основоположник на българската съвременна живопис. Изображението е ценно с надписа на гърба на фотографията, оставен от ръката на учителя Борис Митов - брат на Антон Митов и родственик на Донка Маркова. И днес четем думите: „И ушила знамето на въстанието.“
Старозагорката, освен голяма родолюбка, е и очарователна млада дама, изтъкна пред БТА проф. Вера Бонева. Тя се надява името й да предизвика изследователски интерес, за да популяризира живота и делото й.