Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес по телефона с шведския премиер Магдалена Андершон, предаде турският телевизионен канал НТВ. В разговора са били обсъдени двустранните отношения и кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, се посочва в съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство.
Ердоган е отбелязал, че до днес Турция винаги е давала пълна подкрепа за политиката на отворени врати на НАТО, като е изтъкнал, че солидарността в рамките на алианса както от гледна точка на сигурността на страните членки, така и на колективната сигурност, е основна ценност.
Ердоган е посочил, че Турция отдавна обръща внимание, че изпитва безпокойство от контактите на Швеция с лица и така наречени организации, действащи под контрола на терористичната организация ПКК/СЗН/ПДС. Той е изтъкнал, че и терористичната организация ФЕТО продължава присъствието и дейностите си в Швеция.
Ердоган е подчертал, че Швеция трябва да прекрати политическата си, финансова и оръжейна подкрепа за терористичните организации.
Турският президент е заявил, че твърдението, че ПКК/ПДС/СЗН води бора с ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава" - бел.ред.) не отговаря на истината. Той е посочил, че очаква Швеция да предприеме конкретни и сериозни стъпки, показващи, че споделя безпокойствата на Турция във връзка с терористичната организация ПКК и разклоненията на тази организация в Сирия и Ирак.
Ердоган е заявил също, че Швеция трябва да премахне налаганите спрямо Турция ограничения в областта на отбранителната промишленост след операцията "Извор на мира", която Анкара бе принудена да осъществи заради терористичната заплаха от Сирия, насочена към Турция.
Турция разглежда сирийската кюрдска Партията на демократичния съюз (ПДС) и кюрдските милиции Сили за защита на народа (СЗН) като терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).
Според Анкара движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).