Платформата Тик Ток, която стана официален партньор на кинофестивала в Кан, присъди първите си награди за видеоклипове, излъчени на нея, предаде АФП.
За Клодия Коше, която получи наградата за сценарий, платформата дава свобода да твори на дебютиращи кинотворци. По професия тя е театрална актриса, но е започнала да снима клипове с телефона си по време на ограничителните мерки срещу Ковид-19 през 2020 г. Наградата спечели за триминутното видео "Модерна принцеса".
"Тик ток ми дава свобода да творя и публика", обясни тя. Коше вече има 250 000 абонати. За конкурса е заснела видео на сериозна тема - за насилието над жените, макар и посетителите на платформата да предпочитат по-скоро забавни видеа.  
Анжел Диабан от журито каза, че участващите видеа са много по-добре структурирани от обичайните за платформата. 
Инициаторът на конкурса Ерик Гарандо, директор на Тик Ток Франция, каза, че десетки хиляди творци са участвали в него. Като бивш президент на Националния киноцентър той заяви, че Тик Ток се връща "към корените на киното, в епохата на "минутата Люмиер". 
"Днес киното е понякога малко "затлъстяло" и Тик Ток предлага по-кратка алтернатива с по-интензивно преживяване", обясни той. 
Голямата награда на конкурса спечели словенецът Матей Риманич с няма черно-бяла любовна история, в която 80-годишна двойка си изпраща послания по хартиени самолетчета. 
В журито са участвали също Каби Лейм - вторият най-следван човек в платформата и френско-сенегалският режисьор Рити Пан, представител на ангажираното кино, избран за негов председател.