Първата и единствена досега изложба на средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие ще бъде представена довечера в Регионалния исторически музей в Бургас, съобщиха оттам. Изложбата е съвместна на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол, уточниха от музея.
През десетките години на разкопки в древните градове на Западния Понт са открити изключително ценни и красиви образци на сграфито керамика, дело на български и византийски художници. Още от 12-ти век сграфито керамиката е белег на естетически вкус и показва усета за красота на средновековния човек. Корените на тази специфична техника се крият още в праисторическите времена, но през ранното средновековие тя се развива особено силно в Близкия изток, а оттам е възприета и от Византия и целия Източноправославен свят, обясниха от музея в Бургас.
Оттам разказаха, че средновековните художници са изобразявали върху съдовете геометрични и растителни мотиви, животни, птици, фантастични животни и др. Постепенно сграфито керамиката започва да се произвежда не само в големите градски центрове, но и в по-малките градове и дори в села. 
В изложбата, организирана от Регионалния исторически музей и община Бургас, могат да се видят световни паметници:  еленът от Балчик, воинът-пантера от Созопол, както и единственото в света, поне до този момент, изображение на барс – снежен леопард, открито в средновековния град Русокастро.
Изложбата ще бъде открита в 18:00 часа.