Парното със сигурност ще е по-скъпо, каза Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите в ефира на Нова телевизия. Преди спирането на руския газ, спрямо март-юли м.г. цената му се беше покачила четири пъти, припомни той и увери, че със сигурност цената на парното няма да се повиши четири пъти, но вероятно до 20 процента. 
Не виждам причина да се повишава цената на водата, каза още министър Василев. По думите му, ако има покачване на цената на водата, то не е свързано с енергоизточниците, а с управлението на ВиК сектора.
За това дали цената на хляба ще поевтинее министър Василев обясни, че държавата не иззема 20 процента от себестойността на хляба. Дали тези 20 процента ще стигнат до гражданите, или производителите ще си ги задържат, ще видим във времето, и някои вероятно ще ги дадат на крайните клиенти, а други ще предпочетат да си ги задържат.
В отговор на въпрос кога ще се откажем от вноса на руски петрол министър Василев каза, че това би станало, когато има техническа възможност в „Лукойл“ това да стане, и от компанията са заявили, че ще е до 12-18 месеца, както и ако е взето общо европейско решение и цяла Европа се откаже. Ние ясно сме заявили, че ако има изключения, искаме да сме сред изключенията. Ако няма изключение за никого, това е една хипотеза, но ако има изключение за някого и България не е в изключенията, ясно сме заявили, че ще сложим вето на решението, допълни той.
На въпрос дали има информация за държави от ЕС, които са казали, че ще плащат по новите правила на „Газпром“, министър Василев отговори, че няма. Ако в Гърция също бъде спряно подаването, както във Финландия, в Гърция също ще се формира доста голям дефицит, но те също са предприели редица мерки, коментира той. Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията, добави министър Василев. В отговор на въпрос дали има връщане назад към „Газпром“ Асен Василев каза: „Не мисля. Договорът, така или иначе, изтича в края на годината с доставчик, който използва газа за абсолютно политически цели, от една страна, а от друга страна – въпреки че ние сме си изпълнили всички условия, решава да ги смени едностранно, освен ако не въведат драматично по-ниска цена, но дори и тогава трябва да се замислим доколко тази цена реално би била доставяна във времето“.
Газът, който внасяме от Азербайджан, е около три пъти по-евтин от руския газ, посочи още министър Василев. Доколкото знам, договореният щатски газ за юни-юли също идва на доста по-ниска цена, отколкото от „Газпром“. В отговор на въпрос какво ни поискаха от САЩ за това, министър Василев каза: „Нищо“.
В отговор на въпрос дали ще дадем зелена светлина на Република Северна Македония (РСМ) за вдигане на ветото до три седмици министър Василев каза, че не е чувал да има такива обсъждания и припомни, че вчера премиерът поиска да се свика КСНС, за да може всички съмнения да се изяснят. До този момент не съм видял някаква промяна, посочи той в отговор на въпрос дали усеща някакво старание от страна на РСМ.  Ако всички партии и президентът преценят, че това е добре за България, което аз не очаквам да се случи, може нещо да се промени. Когато мине през КСНС и през парламента, тогава може да се вземе някакво решение, различно от това в  момента, добави Василев.
На въпрос дали с мерките, които се предприемат, ще се увеличи още инфлацията, министър Василев каза, че всички тези мерки са разчетени в рамките на съществуващия бюджетен дефицит – не се наливат допълнителни пари в икономиката, а се връща в икономиката това, което държавата би събрала допълнително заради инфлацията. Не е като да сме взели заем, за да налеем пари в икономиката, допълни той. Много е трудно да се направи прогноза за средната инфлация до края на годината, но това, което ние залагаме, е между 10 и 11 процента. Причината за трудната прогноза е неяснотата какво ще се случи с инфлацията при хранителните стоки през септември. Министър Василев увери, че страната ни има достатъчно зърно, но „нашата цена е свързана със световните цени“.
Работим за влизането на страната ни в Еврозоната от 1 януари 2024 г., каза още министър Василев. 
Запитан за възможни предсрочни избори, министър Василев каза: „Не мисля, че ще са тази година, ако има такива“, а за догодина не е ясно.