Международният олимпийски комитет (МОК) очаква скоро да завърши разследването срещу руската фигуристка Камила Валиева, каза президентът на организацията Томас Бах.
Както ТАСС съобщи, Световната антидопингова агенция (УАДА) очаква Руската антидопингова агенция (РУСАДА) да приключи разследването по случая за възможно нарушение на антидопинговите правила от Валиева до 8 август. UADA си запазва правото да оспорва бъдещото решение на РУСАДА в случай на несъгласие с него.
"Ние сме в контакт със Световната антидопингова агенция и Международната агенция за допинг тестове по този въпрос. Случаят се контролира от антидопинговите власти, така че МОК няма нищо общо с него. Но чакаме решение скоро за края на разследването, за да проведем церемония по награждаването в отборния турнир по фигурно пързаляне от Игрите в Пекин 20222. Сега няма смисъл да гадаем кога ще се случи, просто трябва да изчакаме и да видим как ще се развие ситуацията", каза Бах.
В края на декември миналата година Валиева даде допинг тест, който беше изпратен в акредитирана от УАДА лаборатория в Стокхолм. През януари фигуристката участва на Европейското първенство в Талин, където спечели първото място. На 7 февруари, заедно с други руски фигуристи, тя спечели златния медал от Олимпийските игри в Пекин в отборния турнир, след което беше обявено, че е с положителна допинг проба. В същото време всички резултати от допинг тестовете, взети на Валиева след 25 декември, са отрицателни.
САЩ се нареди на второ място, а Япония е трета в отборния турнир по фигурно пързаляне. Канада е на четвърта позиция, но в случай на дисквалификация на Русия ще вземе бронза.