Предупреждение беше въведено днес в големи части от Испания, след като интензивни горещини обхванаха страната, оставяйки жителите да се справят с майски температури, които са сред най-високите от две десетилетия, предаде Асошиейтед прес.
Гореща, суха въздушна маса, носеща прах от Северна Африка, причини повишаване на температурите с до 15 градуса над средното ниво, като на някои места в страната живакът се покачи над 40 градуса по Целзий.
Държавната метеорологична агенция на Испания каза, че очаква пикът на "необичайните и екстремни" температури да е в неделя. "Това вероятно ще бъдат сред най-високите температури, които сме измервали през май за целия 21-ви век", каза говорителят на агенцията Рубен дел Кампо.
Макар да не се очаква температурите да достигнат равнища, определяни от испанските метеоролози като гореща вълна, това, което прави този епизод уникален, ще бъде неговата продължителност. Очаква се температурите през нощта на много места ще надхвърлят 20 градуса по Целзий. Прогнозата е през идните дни високите температури да обхванат североизточната част на страната и облекчение от жегите се очаква чак след неделя.
Държавната метеорологична агенция съобщи днес, че е въвела предупреждение заради жегите в четири области. В Кастилия - Ла Манча, Естремадура и Мадрид е въведен жълт код, което означава повишено ниво на риска, а в Андалусия в южната част на страната е въведен оранжев код, което означава значителен риск заради интензивни жеги. В нито един регион не е въведен червен код - най-високото ниво, което се въвежда при изключително висок риск.
Дел Кампо характеризира майските жеги като част от по-широк модел, при който лятното време е започнало да пристига в Испания почти един месец по-рано, отколкото през 80-те години на миналия век. Той беше изричен за причината. "Какво стои зад всичко това? Промяната на климата, очевидно антропогенна, генерирана от емисиите на парникови газове, свързани с човешка дейност", заяви Дел Кампо.