Френският президент Еманюел Макрон направи промени в правителството днес - след като бе преизбран на поста миналия месец и преди ключовите парламентарни избори през юни.
Макрон назначи за нов министър на външните работи Катрин Колона. Опитен дипломат, 66-годишната Колона досега бе посланик на Франция във Великобритания.
Новият министър на въоръжените сили е Себастиен Льокорню, който е приближен на президента.
Пап Ндиайе - историк, чийто баща е сенегалец - оглави министерството на националното образование.
Новият министър на културата е Рима Абдул Малак. Тя е от ливански произход и има двойно гражданство.
Постовете си запазиха повече министри, отколкото се очакваше, след като Макрон обеща една "по-силна Франция" и "нов метод" на управление, встъпвайки в длъжност за втория си президентски мандат по-рано този месец. На практика Макрон обаче заложи повече на приемствеността, отколкото на промяната, отбелязва Ройтерс.
Сред министрите, запазили своя пост, са тези на икономиката и финансите Брюно Льо Мер и на вътрешните работи Жералд Дарманен.
Преди четири френският президент назначи технократката Елизабет Борн за втората жена премиер в историята на страната.
Първото заседание на новия френски кабинет ще се състои в понеделник в присъствието на президента либерал, който победи на балотажа на 24 април лидерката на крайната десница Марин Льо Пен.
Парламентарните избори във Франция са насрочени за 12 и 19 юни. След тях се очакват промени в кабинета. 
Ако Макрон си осигури управляващо мнозинство в Националното събрание, долната камара на френския парламент, той ще може да прокара своите политически приоритети, сред които мерки за подпомагане на домакинствата да се справят със скока на цените, реформа на пенсионната система и по-енергична борба срещу климатичните промени, отбелязва Ройтерс. Проучванията на общественото мнение показват победа на съюзниците на президента, но той е подложен на натиск от съюз на леви партии и набралата импулс крайна десница. Ако обаче Макрон загуби изборите, той ще трябва да назначи премиер от новото управляващо мнозинство със задачата да формира правителство.