Общо 3040 книги ще попълнят библиотеките на 385 училища от всички области на страната. Те са дарение от издателството "Захарий Стоянов" в навечерието на 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура,щи и на славянската книжовност. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
Произведенията са на български автори. Поредицата "Дълг и чест" включва научнопопулярни изследвания, посветени на знакови фигури от историята на България. Сред тях са "Стефан Стамболов" на Милен Куманов, "Баба Тонка" от Благовеста Касабова, "Цар Калоян" на Николай Овчаров, "Хан Тервел" на Антон Дончев и Васил Гюзелев. Освен тях, училищата ще получат и книги от поредиците "Език свещен" и "Българска класика", съдържащи произведения на Иван Вазов, Любен Каравелов, Гео Милев, Пейо Яворов, Алеко Константинов, Елисавета Багряна, Валери Петров и други автори.
Книгите ще бъдат разпределени чрез регионалните управления на образованието. Училищата, които ще ги получат, са кандидатствали за финансиране в две поредни години, но не са класирани по модула "Библиотеките като образователна среда" на Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда".