Актьорът Владимир Пенев ще вземе участие в премиерата на сборника с разкази „Сан, сан, Япония“ на Юлияна Антонова-Мурата. Събитието е на 26 май в литературния клуб „Перото“, съобщават издателите от „Книгомания“.
Освен Пенев, в представянето на книгата ще се включат Георги Милков, Ирина Тенчева и Магдалена Гигова. Входът за събитието е свободен.
„Сан сан, Япония“ е нежен звън от душата на Юлияна Антонова-Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност. Разкрива Страната на изгряващото слънце каквато никога няма да я видим, защото преживяванията и чувствата са си лично нейни. И неусетно се влюбваме в Япония безрезервно“, казва журналистката и писателка Магдалена Гигова.
„Книгата ще ви отведе в света на Страната на изгряващото слънце, ще ви разкаже по един изключително приятен и деликатен начин за обаятелната култура на отношенията там, за хората и техните порядки, за тяхната същност, като всичко това е описано по един великолепен начин“, допълва цигуларят Веско Ешкенази. „Книгите на Юлияна  Антонова-Мурата са като самата нея – фини и деликатни, говорещи за Смисъла, за Човека, чрез неговите ежедневни помисли и постъпки. Грижата за Света е на пиедестал, а деликатността и възпитанието на душата е начин на живот“, казва актрисата Биляна Петринска.
„Юлияна Антонова-Мурата е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух. Талантът й да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението да говори с хората така, че да разкрият дълбините на сърцата си и дарбата да го опише изящно като в японска гравюра, превръща книгите й „Моши моши, Япония“ и „Уки уки, Япония“ в бестселъри“, казват по адрес на авторката издателите.
Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, след което немска филология и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е преподавател в Медицинския университет в София. Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец тя има възможността да живее на различни места по света – Германия, Русия, Англия, Китай и др. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия, а в момента живее в Япония. / ГН