Готовност за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между България и Република Северна Македония изразиха военните министри на двете страни Драгомир Заков и Славянка Петровска, която е на двудневно официално посещение  у нас.
България и РСМ споделяме обши ценности, обща съдба, общи история и общо бъдеще. Вярвам, че това бъдеще ще бъде бъдеще на просперитет и сигурност за България и РСМ, каза министър Заков в изявления след срещата с министър  Петровска. 
Драгомир Заков посочи, че срещата е изключителен знак, че като страни членки на НАТО България и РСМ имат изключително важна роля в региона за поддържане на сигурността и стабилността. Ние имаме една ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи поколения - никога повече Балканите да не бъдат споменавани като „барутния погреб“ на Европа, каза министър Заков. Радвам, се че в последните години не е имало повод да се говори за Балканите по този начин. Отговорност на България и на РСМ е да направим така, че и в бъдеще никога Балканите да не бъдат източник на напрежение, източник на военен конфликт в Европа, каза министър Заков.
Министрите са обсъдили ситуацията в Украйна. Те са единодушни в мнението си, че има сериозни рискове пред страните от Западните Балкани и пред нашия регион. Като страни членки на НАТО следва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите й, каза Драгомир Заков.
Въпросът за кибер- и хибридните атаки към двете страни също е обсъден от министрите Заков и Петровска. И двете държави са жертва на кибератаки, на хибридни атаки. Имаме сериозна отговорност като министри на отбраната и по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези сериозни рискове и заплахи, каза Драгомир Заков.
България е последователна в своята подкрепа за евроатлантическата интеграция на РСМ, каза още министър Заков и припомни, че бяхме една от първите страни, които ратифицираха протокола за присъединяване на РСМ към НАТО. За нас членството на РСМ в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната и ние бяхме водени именно от това разбиране, когато ратифицирахме протокола, посочи министър Заков.
Сътрудничеството във военното обучение също е обсъдено от двамата министри. Драгомир Заков посочи, че има голям потенциал за развитие на сътрудничеството в тази област, включително в областта на военната медицина. Той отбеляза, че страната ни има капацитет в образованието на военните медици и посочи, че у нас предстои да се дипломира и първия випуск военни медици. Заков отбеляза и участието на военнослужещи от двете страни активно в съвместни учения и тренировки и добави, че това е начин за повишаване на доверието и за постигане на висока оперативна съвместимост.
Сред обсъдените въпроси са и начините, по които можем да работим по българските военни гробища, каза министър Заков. Той посочи, че това е една изключително важна тема и благодари на министър Славянка Петровска, че е била отворена да я обсъдят.
След 24 февруари тази година Европа не е същата. Непровокираната агресия срещу суверенна и независима Украйна показа, че няма траен мир, че мирът и стабилността са нещо, за което трябва да се обявим всички заедно, каза министърът на отбраната на РСМ Славянка Петровска. Тя изтъкна, че новата геополитическа архитектура на европейския континент изисква единство и сътрудничество. Националната сигурност на нашите държави е по-силна, когато е част от колективната сигурност, посочи Петровска. Тя отбеляза, че страната й подкрепя Швеция и Финландия за членство в НАТО. 
Сред въпросите на сътрудничеството в отбраната Петровска отбеляза, че двете страни са във финална фаза на съгласуване на спогодбата за обучение на военни лекари във Военноморското училище във Варна и във ВМА в София. Насърчени сме и от отличния опит, който имаме за изпращането на наши офицери за обучение във Военната академия в София и се договорихме това да продължи и в бъдеще, отбеляза още военният министър на РСМ. Петровска отправи покана български военни да участват в съвместно учение в центъра „Криволак“ в РСМ и припомни, че български войници бяха част от учения в РСМ през 2019 - 2020 година.