От 25 до 28 май в Ямбол ще се състои 22-рият Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“. Програмата в четирите фестивални дни е наситена с множество събития – нови и любими спектакли на сцена, улични постановки, куклено шествие, конкурси и награди. Това съобщиха на пресконференция от организационния екип на фестивала – директорът на Кукления театър „Георги Митев – Жоро“ в Ямбол Елена Дойчева, директорът на Регионалната библиотека „Георги С. Раковски“ Димитър Бечев, председателят на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев и Гергана Чирпанлиева.
Откриването на фестивала ще бъде дадено със спектакъла на ямболския театър „Пипи Дългото чорапче“, който стана носител награда „Икар” тази година. В първия ден е предвидено и шествие с участието на деца от детските градини в Ямбол. На официална церемония пред сградата на театъра ще бъдат връчени наградите от съпътстващия фестивала литературен конкурс за куклено-театрална пиеса. По-късно в салона ще бъде представено и специално издание на летописната книга на театъра, която съдържа любопитни факти от неговата история.
По време на куклената фиеста ще бъдат представени 11 спектакъла на театри от цялата страна и гостуващи от чужбина – от Перуджа, Италия и от Скопие, Република Северна Македония. От тях 7 са селектирани за конкурсната програма. Най-добрият спектакъл ще получи голямата награда на фестивала – статуетката „Играещият човек“ на Георги Чапкънов. Освен това ще бъдат връчени и награди за режисура, сценография, оригинална музика, мъжка и женска роля, актьорски дебют, както и две специални награди – на детското жури и на името на патрона на ямболския куклен театър – Георги Митев – Жоро.
Фестивалът беше отложен с една година заради пандемията от Ковид-19 и затова с тазгодишното му издание ще бъдат отбелязани 65 години от първото куклено представление, 50 години Държавен куклен театър – Ямбол и 50 години от Първите национални куклено-театрални празници в страната.