Община Бургас се стреми да поощри зеленото и екологично мислене на гражданите. Това каза днес заместник-кметът по „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ при община Бургас Весна Балтина, която участва в конференция "Климатичните промени", организирана от Българската телеграфна агенция в Пресклуба на БТА в Бургас. Форумът е част от инициативата на БТА "Български гласове за Европа", изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент.
Това се случва чрез открит дебат и повишаване на информираността на гражданите. Според нея промяната на нагласите, на мисленето и трансформацията ще дойде и ще бъде постигната, ако всеки човек си зададе въпроса как ще се отразят промените на всеки един човек, на децата му, на града му.
Големите инфраструктурни проекти в общината, свързани с подобряването на околната среда – изграждане на анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци, подновяването на градския транспорт, проекти за подобряване качеството на атмосферния въздух, подмяната на печките, са толкова важни, колкото и малките проекти за повишаване информираността на гражданите, каза Балтина.
Тя изрази задоволство от избора на Бургас за този дебат, защото общината има опит в диалога с гражданите и пренасянето му от политическо на местно ниво.
Това възпитава поведение, промяна на нагласи и интереси, и показва на всеки с какво може да се допринесе градът ни да стане по-чист, да бъдем добрият пример за децата си, каза Балтина. Тя даде пример и с различни инициативи, като „кучематите“ и автоматите за моливчета, мобилните центрове, където може да се занесат 18 вида различни отпадъци и хората да получат бонус точки за предметни награди.
Като местна власт трябва да поощряваме зелената трансформация, но и икономическото развитие и да бъдем балансьор между важните приоритети, каза заместник-кметът. Тя посочи, че работят много добре заедно с еколозите. „Тази колаборация между местна власт, бизнеса и неправителствените организации в Бургас има добра среда, смята Балтина, която изрази надежда да работят така и с централната власт. Тази трансформация не може да бъде постигната, ако не се работи заедно", смята тя.
Конференцията може да се проследи на живо във фейсбук и ютуб.