Два парада - танцово-карнавален и исторически, ще се проведат тази събота и неделя в Пловдив. Те са част от юбилейното десето издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest, съобщиха организаторите. 
Танцово-карнавалният парад на 21 май ще тръгне в 19:00 часа от МБАЛ „Свети Мина", при кръговото кръстовище на жп гарата и ще се движи в посока Главната. По ул. "Иван Вазов", която ще бъде затворена за движение, ще бъде танцовата част от парада. Организаторите канят пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални костюми, да се включат в шествието. То ще бъде предвождано от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. Когато шествието стигне до Джумая Джамия, артистите на театър "Скрин" ще увлекат по пътя си и публиката, за да гледа техния цирков спектакъл. Преди танцово-карнавалния парад всеки желаещ може да се включи в откритите класове по хип-хоп и брейк на Emotion dance, Dance Home, Sleepwalking, The Center. Класовете са от 11:00 до 17:00 ч. на Акведукта на парк "Бунарджика".
Историческият парад от програмата на 6Fest предстои на 22 май. От Небет тепе до площад "Централен" ще преминат древни римски воини, както е било в античен Филипопол. За първи път 6Fest включва в програмата си група за исторически възстановки - „Първи Италийски легион" от Свищов.Групата ще започне античната си възстановка "Един ден в античния Филипопол" на Небет тепе в 17:00 часа. По-късно, след парада, ще направи демонстрации и гладиаторски битки на площад "Централен" и на Римски форум Север и Запад.
Фестивал за улични изкуства 6Fest е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" и Фондация "Пловдив 2019".