Заповед за разформироването на украинските спецчасти "Беркут" е подписал и.д. министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.
Това съобщи самият той в профила си във "Фейсбук".

"Беркут" вече ги няма,

пише той по повод заповед №144 от 25 февруари 2014 г. "За ликвидацията на специалните подразделения на милицията за гражданска сигурност "Беркут". 
Въоръжените сили на Украйна може да са помогнали на милицията срещу демонстрантите, предаде УНИАН.

Според документи, подписани от началника на генералния щаб и главнокомандващ на въоръжените сили на страната Владимир Заман, армията е предоставила на милицията военна техника с екипи и е помагала за транспортирането и разполагането на бойци от вътрешните войски.
В същото време изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната рада Олександър Турчинов постави задача

да се прочистят силовите структури на страната от корупцията.

В украинския Парламент продължава процедурата по събиране на подписи под коалиционното споразумение за съставяне на ново правителство.
Съгласно конституцията от 2004 г., чието действие бе възстановено, правителството се образува въз основа на парламентарно мнозинство, а кандидатурите за министри ще се съгласуват с демонстрантите на киевския площад "Независимост", посочва агенцията.

По думите на лидера на парламентарната група на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк програмата на бъдещото правителство, която ще залегне в коалиционното споразумение, включва стабилизиране на финансовото и политическото положение, споразумение с МВФ, незабавно разследване на престъпленията по време на протестите, реформа в МВР и подписване на споразумението с ЕС.

Яценюк заяви, че депутати от доскоро управляващата Партия на регионите на Виктор Янукоович не трябва да влизат в коалицията.
Лидерът на парламентарната група на Партията на регионите Олександър Ефремов е заявил, че неговата група ще подкрепи предложението на мнозинството за

създаване на правителството на народното доверие.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че от групата на Партията на регионите
са са отделили над 70 депутати, като половината от тях са създали група под името "Икономическо развитие"
и начело с Анатолий Кинах, председател на Съюза на индустриалците.

Не е известно дали тази нова група ще участва в коалицията.
Понастоящем в 450-местната Върховна рада има 225 депутати, което не членуват в никоя група. Към тях се отправят предложения да се включат в групите на "Баткившчина", "УДАР" и "Свобода", за да увеличат броя на гласовата им от настоящите 179 до минимум 226, за да бъде съставено парламентарно мнозинство, твърди ИТАР-ТАСС.

Снощи бе съобщено, че днес в 19 ч. демонстрантите на площад "Независимост" ще обсъждат на митинг кои да бъдат министрите в новия кабинет.
Международният валутен фонд (МВФ) вероятно скоро ще изпрати в Украйна екип от технически експерти,
които

да помогнат на страната да реши финансовите си проблеми след свалянето на президента Янукавич

заяви управляващият директор на фонда Кристин Лагард, цитирана от АП.

Тя обясни, че МВФ е длъжен да направи това, ако негова страна членка отправи съответното искане.

"Ясно е, че това ще се случи", каза Лагард по време на проява в Станфордския университети в Калифорния.
Парламентът на Украйна не планира да гласува за ново правителство преди 27 февруари, а правилата на МВФ не позволяват оказването на финансова помощ на страна, която не е поискала това, отбелязва АП.