Семейство от Калифорния е открило в свой имот заровени златни монети на стойност над 10 млн. долара.
Щастливата находка датира от миналата година. Смята се, че

тя е най-голямата подобна в историята на САЩ.

Съпрузите, самоличността на които не се разкрива, разхождали кучето си, когато забелязали ръждива метална кутия, подаваща се от земята.
Извадили я и я отнесли в къщата. Когато разбрали какво има вътре, се върнали на мястото и изкопали още седем кутии. Общо в осемте ламаринени кутии намерили 1427 златни монети от XIX в., пише в. "Сан Франциско кроникъл".

Опитите да се установи кой е заровил съкровището са били неуспешни, но вероятно това е човек, свързан със златната треска в Калифорния, започнала през 40-те години на по-миналия век, пише вестникът.

"Никой не знае как са се озовали тук монетите или на кого са били. Някой може да ги е заровил и да е умрял, преди да успее да разкаже на когото и да било за съкровището си. Ако искате вярвайте, но съм чувал за истории, в които хора се местят и забравят такива неща...

Може пък и да е плячка от някакъв обир, кой знае?", 

коментира пред Си Ен Ен експертът по нумизматика Дейвид Хил.

Монетите датират от 1847 до 1894 г., като голяма част от тях явно не са били в обръщение, защото са добре запазени.

Номиналната им стойност е 27 980 долара, но според експерти цената им би била над 10 млн. долара, когато бъдат предложени на търг през май.
По-голямата част от съкровището ще бъде продадена през специални търгове за колекционерски вещи в "Амазон", а онези, които са нетърпеливи да видят монетите на живо, ще могат да сторят това на специалното Национално изложение на Асоциацията на нумизматите в Атланта, казва Дон Кейгън, който помага на семейството в продажбата.