„Все още твърдя, че „топката е в полето на България”, каза на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, коментирайки преговорите с България и очакванията ще вдигне ли България блокадата на началото на преговори на страната с ЕС до края на френското председателство. „Това, което имахме да кажем, сме го казали на всички срещи. Дори го формализирахме в различни документи, така че не работим по нещо ново от това, което обсъждахме досега. Очакваме Република България да има консолидирана позиция на правителството какво да прави с този процес. Има комуникация, но няма конкретни разговори, очакваме да чуем консолидирана позиция от България“, каза Османи. 
По думите му в България също са наясно, че „процесът не може да бъде обвързан толкова директно, т.е. да се предпостави началото на преговорите с финализиране на конституционните промени”. Османи посочи, че „на масата” има предложение, което той оцени като добро решение, което е компромисно между искането на България промените в Конституцията да бъдат завършени преди началото на преговорите за членство в ЕС и предложението на Северна Македония това да стане преди самото членство на страната в ЕС.  „Мисля, че Република България е наясно с това. Мисля, че по-скоро става въпрос да бъде консолидирана позицията там, за да може да бъде съобщено на нашето външно министерство”, каза Османи.
Помолен да коментира изказването на българския президент Румен Радев, че "няма да допусне македонизмът да влезе в ЕС", Османи каза, че без да иска да апострофира българския президент, в България има заинтересовани страни, които не само искат блокирането на началото на преговорите да продължи, но евентуално това да изглежда, че е по вина на Република Северна Македония. „Затова има опити за провокации, които целят да бъдат направени грешки и в последните седмици от този цикъл и ако не само ние (Северна Македония), то поне да бъдем солидарно виновни пред ЕС”, каза Османи, като допълни, че целта на Република Северна Македония е да бъдат изградени коректни отношения с България. 
Коментирайки изявлението на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, че ако Северна Македония и Албания не започнат преговори до 30 юни ЕС ще се сблъска със сериозна криза в отношенията си със страните от Западните Балкани, Османи уточни, че „това е криза на доверие. "
По думите му проучванията на общественото мнение в страната показват само девет процента доверие в това, че „ЕС може да застане зад думата си”, въпреки че подкрепата за членство в ЕС остава висока, а силата на европейското послание е тъкмо в доверието.