Тарикати се опитват да цакат джипитата, като плащат потребителска такса само левче, представяйки се за пенсионери, вместо целия й размер от 2,90 лева, съобщиха общопрактикуващи лекари, цитирани от "Монитор".

Тази измама се опитвали да правят най-вече хора от големите градове, като София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, където един личен лекар има записан в листата си над 2000 човека и не помни в подробности социалния статус на всеки един от пациентите си. Затова хора на възраст се опитвали да минат с номера, че са пенсионери, макар и все още да не са се пенсионирали поради недостиг на стаж и да работели. Близо стотина такива случаи са засечени в страната. За някои от тях джипитата научили едва когато предали месечните си протоколи в районните здравни каси.

Има възможност хората да скрият, че работят, и да минат с такса от един лев, коментира д-р Атанас Пелтеков – личен доктор и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

За да няма спекула с таксата от един лев, занапред всеки личен лекар ще може да влиза в базата данни на Националния осигурителен институт, които се отнасят за пенсионния статут на всеки един български гражданин, съобщиха от там. За това НОИ и НЗОК вече подписаха споразумение за обмен на информация между двете институции, поясниха от НОИ.

До информацията за данните за лицата с право на пенсия за осигурителен стаж и възраст освен джипитата ще имат още зъболекарите и болниците, които имат договори с касата. Достъпът до информационните масиви на НОИ ще се осъществява чрез използваните от лекарите програми, след като те подадат заявления по образец до здравната каса, която на свой ред ще ги изпрати на НОИ. Институтът от своя страна ще издава уникален код за достъп до електронната услуга, който медиците ще получават по електронна поща чрез подписано с електронен подпис съобщение.