Всички специалисти по здравни грижи на Военномедицинска академия (ВМА) бяха отличени от генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по повод 12-и май - Международен ден на сестринството, съобщиха от лечебното заведение. Признанието е за всеки един от вас за активното ви участие, проявен висок професионализъм и всеотдайност при посрещането и преодоляването на пандемията от COVID-19, заяви началникът на ВМА. 
От началото на пандемията до момента екипите на ВМА участват активно в битката с вируса. Хиляди са пациентите с коронавирус, преминали през многопрофилните болници, част от структурата на ВМА – предимно среднотежки и тежки случаи. А зад добрите резултати в лечението стои огромният труд на всички екипи, дисциплината и добрата организация при осигуряването на диагностично-лечебния процес. 
Светът е устроен така, че с развитието на технологиите редица професии отмират. Но има и такива, за които се изисква "да работиш със сърце" и тези професионалисти – това сте вие, те не могат да бъдат заменени от какъвто и да е робот. В медицината няма второстепенни роли. Именно професионалистите по здравни грижи са основните помощници на всеки лекар. Пациентите са различни, ситуациите са различни, но екипната работа и разбирането само с поглед са ключът към спасяването на всеки живот, изтъкна проф. Мутафчийски. 
Той благодари на всички професионалисти по здравни грижи за отдадеността, усърдието и достойния денонощен труд, за човещината, за духа на единство и колективност, които днес не се срещат често.