Американски учени от университета на Вашингтон решиха да проучат границите на личното пространство, изчислено в сантиметри.

Психолозите казват, че прекрачването на границата на личното пространство причинява негативни последици върху психиката на човек. Изследванията показват, че стресът е причинен от рязкото покачване на хормона кортизол, което може да доведе дори до агресия.

Американски експерти провели експеримент с участието на 200 доброволци, които били разделени на две групи. Първата група била подложена на постоянен стрес от нахлуване в личното им пространство, а втората група участници били заобиколени само от близки хора. Така специалистите успели да изчислят как варират границите при различните типове хора и кога рискувате да се доближите до тях, дотолкова, че да ги накарате да се чувстват неудобно. В сантиметри резултатите от изследването изглеждат така – отворените и общителни хора считат за граница разстоянието между 20 и 22 см. от събеседника им до тяхното лице. При затворения тип хора разстоянието, което трябва да спазвате при общуването с тях нараства до 35 – 40 сантиметра.