В българската държавна позиция няма два курса по отношение на Северна Македония - има една държавна позиция, която не е променена и друга, която е на външната съветничка на премиера, стана ясно от думите на Генчовска. Тя била на едно мнение с Петков

Йотова: Който иска да каже, че е българин в Република Северна Македония трябва да може да го каже свободно, Европа е място на права, а където няма права, там не е Европа

България демонстрира железен политически консенсус пред Република Северна Македония по въпроса с българите, живеещи там, като събра в Битоля премиер, вицепрезидент, двама външни министри - настоящ и бивш, както и депутати от управляващата коалиция и опозицията, а също и извънпарламентарни сили.

"Който иска да каже, че е българин в Република Северна Македония трябва да може да го каже свободно, Европа е място на права, а където няма права, там не е Европа."

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова преди микрофонът й да изпищи и да заглъхне при откриването на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля.

Озвучаването пред насъбралото се отвън множество се включи отново, за да се чуят само последните думи от иначе красивата реч на Йотова: Пожелавам ви на добър час.

Местни хора заподозряха провокация, но обяснението бе, че е станал досаден технически гаф.

Макар и въоръжен с работещ микрофон, премиерът Кирил Петков също не бе чут добре на събитието.

Но както се разбра, той е първият действащ министър-председател на България след Андрей Ляпчев, който посещава Битоля. Което е период от близо 100 години.

Петков кацна с хеликоптер в съседното на Битоля село, където активисти на местната партия “Левица” го посрещнали с транспаранти с надписи “Бугари фашисти”, “Ръцете ви са кървави” и други унизителни квалификации.

От екипа на премиера казаха, че не са забелязали подобни плакати на хеликоптерната площадка, но няколко скопски медии услужливо разпространиха снимки с особено неприятно съдържание.

В Битоля по време на българската политическа офанзива имаше и групички на протестиращи срещу отварянето на културния център и затова улицата пред сградата беше затворена от двете страни.

“Първото, най-важно и необходимо условие Република Северна Македония да бъде част от ЕС са вашите права. Виждате на живо какво значи национален консенсус, който бе изработен през годините и е най-стария и силен консенсус у нас”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред лидерите на организациите и дружествата на българите в Северна Македония.

На същата среща премиерът заяви, че като бил в Харвард много се натъжил, когато един професор използвал за Централна Америка термина “балканизация”, което значело съседни страни, които не се разбират добре, и това не бивало да се допуска в нашия случай.

За събитието, наречено и от домакините, и от гостите историческо, от България специално дойдоха външният министър Теодора Генчовска, както и бившата шефка на българската дипломация Екатерина Захариева. И двете посрещнати с прегръдки от лидерите на общността.

На срещата бяха депутатите Драгомир Стойнев от БСП, Андрей Гюров от ПП, бившата шефка на парламента Цвета Караянчева, а на церемонията за откриването на клуба дойдоха и Елисавета Белобрадова от ДБ и Красимир Каракачанов от ВМРО.

Почетен гост на церемонията бе бизнесменът Милен Врабевски, който е спомоществовател на българската общност в Битоля.

Въпреки протестите на отделни групички в Битоля и несгодите, свързани с посещението, то бе оценено от българите в Северна Македония като голям принос за каузата, давайки им кураж в отстояването на правата.

Огромното стълпотворение на български политици в Битоля контрастираше с липсата на съответните лица от РСМ.

Откриването на културния център “Иван Михайлов” в Битоля онагледи и някои интересни взаимовръзки във вътрешнополитическия живот на България.

Интересен детайл бе, че външната министърка Теодора Генчовска и нейната бивша колежка Екатерина Захариева пътуваха с коли като част от кортежа на вицепрезидента Йотова, докато премиерът дойде отделно с хеликоптер, придружен от външнополитическата си съветничка Весела Чернева.

И както стана ясно от думите на министър Генчовска, в българската държавна позиция няма два курса по отношение на Северна Македония - има една държавна позиция, която не е променена и друга, която е на външната съветничка на премиера. Става дума за Весела Чернева, макар Генчовска да не посочи конкретното име.

За Северна Македония с министър-председателя сме на едно мнение, уточни Генчовска.

След откриването на клуба в Битоля делегациите се разделиха - Петков и неговите домакини заминаха да инспектират междусистемния далекопровод Битоля - Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион - до Италия, обявиха от Министерския съвет.

Вицепрезидентът Илияна Йотова продължи към Охрид, където ще посети дневен център за деца с аутизъм, финансиран от българското правителство.