Заводът на Мишо Бирата беше разграден двор. При последвалото претърсване вътре намерихме рецептурник как се прави спирт от стара бира. Това обяви Иван Манев, уволнен служител на Агенция „Митници”, след като бе привикан във временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Както е известно, в разговори се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.
Иван Манев обясни, че до ноември 2009 г. е изпълнявал длъжността държавен експерт в агенция „Митници”. „По отношение на проверката на фирмата беше възложена след направен анализ от гледна точка на постъпленията от акциз. Тази фирма беше селектирана след направен анализ на постъпления от акциз, които бяха в минимални размери. При проверката се установи, че обектът представлява най-малкото един разграден двор. Не знам как е бил даден лиценз на този обект, липсват заграждения, измервателни уреди, дневници за складови наличности и различни документации. Счетоводството се намираше в офиса на фирмата в град Варна. Бяха уведомени колегите от Варна, за да изискат всякакъв вид документация, свързана с дейността на фирмата. В обекта намерихме и рецептурник, в който беше описано как да се произведе етилов алкохол от стара бира.”, обясни Манев.

В началото на заседанието, председателят на комисията Йордан Цонев цитира постъпило писмо от Върховна касационна прокуратура, в което се посочва, че прокуратура няма веществени доказателствени средства от прилагане на СРС, а Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

„Написал съм писмо, и съм поискал информация относно фирмите, които са дадени като евентуални дистрибутори, контингенти”, добави Цонев.