Повече вино се пие на човек във Ватикана, отколкото във всяка друга страна в света, според последните статистически данни, публикувани от Wine Institute, пише вестник Indipendent.
Цифрите показват, че жителите на Ватикана консумират 74 литра вино средно - приблизително равно на 105 бутилки в течение на една година.
Това е около два пъти повече от средната консумация във Франция или Италия и три пъти повече от количеството, консумирано въе Великобритания.
Не може да се отрече, че населението на Ватикана представлява доста необичайна и уеднаквена демографска картина.
Освен професионалния риск от приемането на церемониално вино по време на причастие, жителите на Ватикана е по-вероятно да бъдат стари, мъже, високо образовани и да се хранят на по-големи групи - всички фактори, които могат да допринесат за по-голяма консумация на вино.
Тези аспекти на националния характер на Ватикана са по-склонни да поставят страната на върха на списъка, отколкото самите й размери - макар че и други така наречени микро-държави също имат сериозно присъствие в класацията на Wine Institute.
Фактът, че населението е само от около 800 души предразполага сериозно изкривяване на статистическите данни - но и във Ватикана има само един супермаркет, който предлага вина почти без никакви акцизи.