Наскоро новият генерален консул на Чикаго Светослав Станков заедно с родения в Русе и работещ от дълги години в САЩ световноизвестен учен, откривател на Рефетовия синдром, пионер в генетичните изследвания, трикратен носител на почетното звание "Доктор хонорис кауза", автор на над 570 публикации, с две награди за заслуги от Националния институт по здравеопазване на САЩ - проф. д-р м.н. акад. Самуил Рефетов, събра на обяд десет от най-изявените и успели българи, живеещи и работещи от години във Ветровития град.

Домакин на срещата бе проф. Рефетов.

По-късно нашият съгражданин получи специална покана от консула ни да вдигне трикольора в центъра на Чикаго по случай отбелязването на 144 години от Освобождението на България. Поканата, отправена към учения, бе особен знак на уважение към 170 000 българи, живеещи в многомилионния град  и висока чест за професора.

На 3-ти март на церемония на площад "Дейли плаза" в Чикаго, провеждaща се ежегодно с кратки прекъсвания от 1963 г. насам,  българският флаг бе придвижен към пилоните от група наши сънародници от българо-американската полицейска асоциация  и тържествено посрещнат от двама достойни мъже - част от националната ни гордост в Америка, а именно проф. Рефетов и арх. Кирил Дойчев - роден в София, един от първите българи доктор в областта на архитектурата, преподавател, писател, изобретател, носител на множество национални и международни награди, главен архитект на основни медицински сгради в България.

След издигането на трибагреника със съдействието на  асоциацията на българските полицаи, председателствана от  Марио Вълев и под звуците  на националния химн, изпълнен от 15-годишната българска ученичка Джулия Арагон, официалните лица се отправиха към сцената, където церемонията продължи с  поздравителни слова пред близо 200 събрали се малки и големи нашите сънародници, въпреки ранния час и работния четвъртък в Щатите.

От трибуната консул Станков първо благодари на нашите герои, които прескъпо са заплатили и заслужили свободата на нашата родина България.
Впоследствие изказа благодарността си към  почетните гости - представители на нашата стара емиграция, гордостта на нашето  българско минало (проф. Рефетов и арх. Дойчев) и направи мост с поглед към бъдещето и младата българска емиграция в Америка в лицето на 15-годишната българска ученичка - Джулия Арагон, изпълнила националния ни химн.

Консулът завърши речта си, цитирайки откъс от повестта "Немили-недраги" на Иван Вазов.

Професор Рефетов с гордост заяви от трибуната, че навсякъде, където има участие, говори за българските си корени, всички от университета в Чикаго знаят, че е българин, спомена за българското гражданство, което имат децата му, което очаква да получат внуците му. С вълнение сподели за непрекъснатата връзка с България, която години наред поддържа благодарение на интернет и възстановено загубено безценно приятелство от ученическите години в родния Русе.

От него и арх. Дойчев от сцената на площад Дейли Плаза в Чикаго прозвучаваха и патриотичните слова:  "Да живее България!" и "Да живее България вовѐки веков! Амин!".

Церемонията приключи с традиционни български хора̀.

Малцина са наясно, че проф. Рефетов текущо минава през нелек житейски период. Световноизвестния учен с български корени се възстановява  след претърпяна втора операция на коляното.

Научили това, по случай Баба Марта деца от ЛЕО клуб Русе към  Лайънс Клуб Русе - Сексагинта Приста пожелаха да го  "прегърнат" с мартенички, слънчеви вибрации, поздравителен адрес, разказващ една от най-популярните легенди за този уникален амулет за здраве, сила и плодородие и вдъхновяващо видео, снимано  специално в сърцето на Малката Виена.

Вестник "Утро"  пожелава на проф. Рефетов здраве и се присъединява към пожеланията за сила, кураж и скорошно възстановяване, отправени му от лъвчетата  от ЛЕО Клуб Русе.

 

Лора Касабова