Председателят на Сдружението на футболните привърженици Елена Ваташка и спътниците ѝ, които бяха повикани за обяснение в полицейското управление в Кърджали, се появиха пред сградата на Окръжния съд, където се гледа делото по искането на Главно мюфтийство за връщане на собствеността върху сградата на историческия музей в града.

Тя заяви, че ѝ е бил направен обиск и връчен протокол предупреждение да спазва обществения ред.

„Този разпит, който ми беше направен от кърджалийски и софийски полицаи, беше безсмислен. Всичко, което написах, го има в писмата ни, които разпространявам, чрез писмата ми във Фейсбук", каза Ваташка.

Тя определи мерките за сигурност в Кърджали като абсолютно безсмислени. „МВР се занимава с 4 човека, тръгнали да проследят какво се случва с едно съдебно дело", допълни Ваташка.

Според нея този процес е поредица от корупционни и политически намеси, включително и от такива извън страната. След края на съдебното заседание ще посетим историческия музей в Кърджали , за да го разгледаме, а не да чупим, защото не сме вандали, каза Ваташка.

Междувременно дело за претенциите на Главното мюфтийство към сградата на Историческия музей в Кърджали бе отложено за 8 април.

Окръжният съд е поставил повторна задача на вещото лице, което трябваше да проследи всички регулационни планове на терена, върху който е построен спорния имот. Оказало се, че експертизата не била включила регулационен план от 1921 г.

Магистратите са назначили и комплексна експертиза, която трябва да установи реконструкциите, извършвани на сградата на музея и доколко те са изменили външния й вид.

По време на днешното заседание са били разпитани четирима свидетели, техните показания не са по техни спомени, а са базиранина разказите на други свидетели и очевидци от края на 20-те и началото на 30-те години. Групата протестиращи все още е пред съда, между тях и съдебната палата има кордон жандармерия.