"Самсунг" представи новия си флагман – смартфонът Galaxy S5 ("Галакси S5"), на Световния мобилен конгрес в Барселона късно снощи.
Новият модел има малко по-голям екран от предшественика си - 5,1 срещу 5 инча, при запазена HD резолюция. Процесорът му е четириядрен Qualcomm Snapdragon 800.
Телефонът има 2 GB RAM и се предлага с две разновидности на основната памет – 16 и 32 GB. Основната камера на апарата на задния панел е 16-мегапикселова, а предната е 2-мегапикселова.
В новия модел впечатлениe прави устройството за четене на пръстови отпечатъци, което е в градено в Home бутона – така както "Епъл" направиха в своя iPhone 5s.
Освен че с него потребителят може да защитни данните си от нежелан достъп, той ще може и да се идентифицира лесно при онлайн плащанията.
Сред другите новости е и сензор, който може да премери пулса ви, когато решите, че имате нужда от това.
Galaxy S5 e освен това прахо- и водоустойчив, може да прекара около половин час под метър вода.
От "Самсунг" се похвалиха и с батерията си, която е 2800 милиамперчаса, т.е. с малко по-голям капацитет от тази на предшественика Galaxy S4.
Телефонът обаче има и икономичен режим, при който се блокират всички функции освен основните – входящи повиквания и есемеси, а екранът става черно-бял. При това положение телефонът можело да остане включен допълнителни 24 часа.
Особеност в дизайна на смартфона е поликарбонатният заден панел, който според дизайнерите на "Самсунг" трябва да изглежда като перфорирана кожа. Той ще се предлага в четирите цвята – черен, бял, син и бежов.