Управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков и управителят на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова подписаха споразумение за обмен на информация между двете институции.

С него се поставя началото на съвместна работа за предоставяне от страна на НОИ на данни за лицата, упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Информацията ще се ползва от лекарите, лекарите по дентална медицина и лечебните заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на извънболнична медицинска помощ. Чрез нея те ще проверяват дали явилите се при тях пациенти са придобили това качество.

Достъпът до информационните масиви на НОИ ще се осъществява чрез използваните от лекарите програмни продукти и след подаване на заявление по образец до здравната каса. Всеки първи работен ден на седмицата НЗОК ще предоставя на НОИ структуриран списък на лекарите, подали през предходната седмица заявления. На тази база осигурителният институт ще издава уникален код за достъп до електронната услуга, който лекарите ще получават по електронна поща чрез подписано с електронен подпис съобщение. Така ще се гарантира сигурността на информацията.

Електронната услуга ще бъде активна от 10 март 2014 г. с актуални данни за лицата към тази дата. Ежемесечно ще се добавят данни за лицата, упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст към съответния месец.