Минути преди старта на делото за собствеността върху сградата на музея в Кърджали, засилена полицейска охрана има около Окръжния съд.

По информация на регионалния пресцентър на МВР, Елена Ваташка, председател на сдружението на футболните запалянковци в България и четирима нейни спътници, са били поканени за справка в районното управление.

Минути преди 11 часа няма футболни агитки. Кордон жандармерия обгражда Съдебната палата.

Делото е по иск на Мюсюлманското вероизповедание срещу МРР за връщане на собствеността върху сградата на музея. Строгите мерки за сигурност се предприемат заради намерението на футболни запалянковци от София и други градове да протестират пред Съдебната палата. Председателят на Окръжния съд Георги Милушев е настоял пред областния директор на МВР Боян Кехайов да бъде гарантирана нормалната работа на институцията. Центърът за спешна медицинска помощ ще изпрати линейка в пряка близост до съда.

Другият обект на засилена полицейска охрана е Историческият музей, който е и предметът на реститутските претенции на Главното мюфтийство. Служители изразиха тревога, че ултрасите могат да нападнат и сградата на музея така, както се случи с Джумая джамия в Пловдив. Музеят в Кърджали обаче никога не е действал като религиозен храм, макар че е построен с дарения от мюсюлманите в периода 1923-1930 г. Мюфтийството, представено от адвоката Красимир Руев твърди, че държавата е завзела незаконно имота и разчита на двама живи свидетели. Ответната страна обаче разполага с нотариални и други документи.

Очаква се днес да бъде представена съдебно-техническата експертиза, изготвена от вещото лице инж. Димитър Димитров.