Най-лошото на COVID-19 е, че усложненията са най-различни и индивидуални. Те траят различно време, дори една година след боледуването и това е факт. От една година върви създаване на отделения за постковид лечение.

Това обясни директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев пред Нова ТВ. 

По думите му това, че заразените са под 2000 не е основание за оптимизъм. "Може би сме постигнали плато, но в никакъв случай не трябва да има отпускане и да мислим, че всичко е зад гърба ни", допълни той. 

Според проф. Начев трябва да сме по-радикални в мерките. "Те трябва с да са по-троги, а и да се спазват, да има контрол им и налагането на санкции. Когато е поставен на карта животът на хората, особено в страна като България, да неглижираш смъртта на толкова много хора... Починали са над 25 хиляди души за година и половина", добави той и коментира, че в именото на свободата на на словото да застрашаваш живота на хората не е правилно.

"На фона на ограниченията, които се вземат в Европа, това, което се предприема като мерки у нас е правилно, но недостатъчно", смята той.

Проф. Начев е категоричен, че профилактичният преглед след преболедуване е задължителен: "Трябва да се направи контролен преглед, дори и без симптоми".

По думите му призивите, които се чуват по медиите за отпадане на мерките и завръщането към нормалния начин на живот, какъвто е бил преди, трябва да бъдат инкриминирани. "Ние не можем да се завърнем към стария си начин на живот. Тогава нямаше вирус. Такива изказвания са свързани със заплаха за националната сигурност", смята директорът на болница "Света Екатерина".