Час преди делото за собствеността върху сградата на музея в Кърджали, засилена полицейска охрана има около Окръжния съд.

Коли на жандармерията са заварили както Съдебната палата, така и близкия до нея стадион. Около 50 жандармеристи има пред съда.

В 11 часа трябва да започне делото по иска на Мюсюлманското вероизповедание срещу МРР за връщане на собствеността върху сградата на музея. Строгите мерки за сигурност се предприемат заради намерението на футболни запалянковци от София и други градове да протестират пред Съдебната палата.

Председателят на Окръжния съд Георги Милушев е настоял пред областния директор на МВР Боян Кехайов да бъде гарантирана нормалната работа на институцията. Центърът за спешна медицинска помощ ще изпрати линейка в пряка близост до съда.

Другият обект на засилена полицейска охрана е Историческият музей, който е и предметът на реститутските претенции на Главното мюфтийство. Служители изразиха тревога, че ултрасите могат да нападнат и сградата на музея така, както се случи с Джумая джамия в Пловдив. Музеят в Кърджали обаче никога не е действал като религиозен храм, макар че е построен с дарения от мюсюлманите в периода 1923-1930 г. Мюфтийството, представено от адвоката Красимир Руев твърди, че държавата е завзела незаконно имота и разчита на двама живи свидетели. Ответната страна обаче разполага с нотариални и други документи.

Очаква се днес да бъде представена съдебно-техническата експертиза, изготвена от вещото лице инж. Димитър Димитров.