Къде в страната учениците ще учат дистанционно и къде присъствено? Този въпрос си задават родители от цялата страна. На много места в страната обаче все още тази тема се обсъжда и не е взето окончателно решение. На други - информацията се променя динамично.

Министерството на образованието излезе със заповед, с която всички ученици в общини с над 750 болни на 100 000 ще учат онлайн от 21 октомври.

От утре - онлайн обучение за всички ученици в общини с голям брой болни от COVID-19

Така от утре на онлайн обучение преминават учениците в София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

 

Ето още информация по места, която събраха кореспондентите на “По света и у нас”:

 

София - преминава се към онлайн обучение

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички ученици в София град преминават на онлайн обучение. От Столична община по-рано днес информираха, че детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

 

Ловеч - спират присъственото обучение в училищата, градините остават отворени

Община Ловеч е в тъмночервената зона и спира присъственото обучение в училищата. Мярката ще бъде в сила от 21 до 29 октомври включително. Решението е взето от Общинския оперативен щаб. Дистанционното обучение ще се отнася за всички ученици от 1 до 12 клас, включително и за предучилищната възраст в училищата. Детските градини на този етап остават отворени.

Стара Загора - дистанционно обучение

Учениците в област Стара Загора преминават на дистанционно обучение от утре. Решението е на Регионалната здравна инспекция и РУО-Стара Загора. Присъствените занятия в учебните заведения са преустановени за 14 дни. На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

 

Видин - в седем общини преминават на дистанционно обучение

В седем от общините в област Видин учениците преминават на дистанционно обучение от утре - Белоградчик, Бойница, Видин, Димово, Макреш, Ново село и Ружинци. В общините Чупрене, Брегово и Кула ще редуват присъствено и електронно обучение. Само в една община (Грамада) ще учат присъствено.

 

Кюстендил - училищата в някои общини преминават онлайн

Общини в Кюстендил ще преминат на онлайн обучение, стана ясно от заповедта на министъра на образованието. По-рано от РУО информираха, че учениците в областта учат на ротационен принцип в момента. Част от тях посещават присъствено часовете, а друга част се обучават в електронна среда. По-голяма част от децата от начален етап ходят на училище присъствено. „Направен е график за посещаемостта за 2 седмици. Дали обаче той ще се спази, за сега не се знае“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Мая Стойчева.

 

Хасково - 42 паралелки в областта учат дистанционно

Община Харманли е единствената в Хасковска област, в която може да се наложат ротационни мерки в училищата. Към днешна дата заболеваемостта от Ковид е 493 на 100 000 души за 14 дни. Във всички останали 10 общини от областта тя е между 250 и 500 на 100 000 души. Очакват се данните утре, за да се реши какви ще са мерките в Община Харманли. Това съобщи след заседание на областния щаб директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. 42 са паралелките в област Хасково, които учат дистанционно заради карантина или болни учители. Според данни на РИО, около 40 на сто от учителите и персоналът в училищата от областта са ваксинирани или преболедували.

Ямбол - малките ученици се обучават присъствено

В Ямболска област всички учениците от 1 до 4 клас посещават училище. В присъствена форма на обучение са също учениците от селата. От началото на седмицата след наложените по-строги мерки заради високия брой заразени в областта в градовете Ямбол, Стралджа, Болярово и Елхово присъствени учебни занятия има за обучаващите се в 7, 8, 10 и 12 клас, а учениците от 5, 6, 9 и 11 клас учат онлайн. От 1 ноември е предвидена ротация на класовете.

 

Сливен - малките учат присъствено, големите - на ротационен принцип

Учениците от област Сливен се обучават по график от 11 октомври, след обявени по-строги противоепидемични мерки. В присъствена форма на обучение са учениците от 1 до 4 клас. Учениците от Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица обучаващи се в 7, 8 и 12 клас провеждат учебни занятия присъствено, а тези от 5, 6, 9, 10 и 11 клас учат в електронна среда. По график, изготвен от Регионалното управление на образованието в Сливен ротация в учебните заведения в градовете ще се извърши на 25 октомври. Учениците в малките населени места на територията на област Сливен продължават обучението си в присъствена форма.

 

Русе - 22 паралелки под карантина, училището в Бяла - изцяло онлайн

В Бяла средното училище „Панайот Волов“ изцяло е онлайн. В три училище в Русе има паралелки под карантина – общо 22. Редовните студенти в Русенския университет преминават на онлайн обучение от утре.

 

Силистра - в Дулово се учи на ротационен принцип

В Силистренска област средното в училище в Дулово учениците учат на ротационен принцип. В момента на обучение от дистанция са 11 паралелки. Присъствено са учениците от 1 до 4 клас, както и тези от 7 и 12 клас. В други 4 училища в областта общо 9 паралелки са под карантина.

Пловдив - само едно училище е на онлайн обучение

Със заповед на РЗИ–Пловдив пет общини в областта вече преминаха в тъмночервената зона. Това са Пловдив, Асеновград, Брезово, Марица и Перущица. За тези общини в периода от петък – 22 октомври до 4 ноември включително се въвежда ротационен принцип на обучение в училищата. 50% от паралелките ще са присъствено, останалите ще учат в електронна среда.

Графиците се изготвят от директорите на училищата, днес и утре ще бъдат подавани към Регионалния инспекторат по образование, откъдето ще се изпратят в министерството за одобрение от министъра.

Утре учениците в област Пловдив ще посещават училище присъствено, както и днес. За цялата област в момента само едно училище е изцяло онлайн – това е ОУ “Райна Княгиня” в Пловдив.

 

Добрич - ротационен принцип

Заради повишената заболеваемост в Добричка област от 15 октомври две седмици присъствено учат децата от първи до четвърти клас, а също и тези в 7-ми и 12-и. От вчера заболеваемостта в областта премина границата 500 на 100 000 жители. Дали ще бъдат въведени допълнителни мерки в училищата - все още не е ясно.

Смолян - присъствено обучение

В Смолянска област учениците продължават присъственото си обучение, казаха от РУО. Областта все още е в червената зона с малко над 300 позитивни на 100 000. Не се наблюдава и повишена заболяемост сред учениците. За последната седмица потвърдени те случаи в сферата на образованието са 16.

 

Варна - изяснява се как ще учат учениците

От РЗИ-Варна в 15.50 ч. казаха за БНТ, че все още изчисляват заболеваемостта по общини. По-късно ще пратят данните на кметовете и всяка от 12-те общини, ще вземе решение как да учат учениците.

 

Разград - няма училище с онлайн обучение

В Разградска област няма училище, което цялото да е на онлайн обучение. Три паралелки в две гимназии са под карантина в областния град, както и една паралелка в Исперих.