Успешно преминаха пробите на новата централа за производство на водна пара в завода на "Астра Биоплант" в Сливо поле. Производството на топлинна енергия става чрез изгаряне на биомаса, напълно в курса на компанията за развитие в областта на възобновяемата енергия.
Централата е напълно автоматизирана и оборудвана с мултистъпална газоочистваща система с електростатичен филтър. Автоматичната система за следене на горивния процес гарантира пълно изгаряне и отсъствие на неизгорели органични съединения в димните газове. Електростатичният филтър премахва финните прахови частици до два пъти под нормите за допустими емисии. Резултатите от лабораторните измервания на варненската фирма "Везел-1" ЕООД показват двойно по-ниски от нормите емисии на азотни окиси, а серните окиси са 30 пъти под допустимата граница, обясни управителят на "Астра Биоплант" Димитър Минчев.
Новата централа е само един от проектите от ивестиционната програма на "Астра Биоплант", насочена към модернизация и екология. В последните три години компанията вложи над 6 млн. лева за осъвременяване на технологичното оборудване, което, освен че осигурява по-висока производителност, намалява значително шума, отпадните води и изпусканите в атмосферата емисии.
"Астра Биоплант" е най-голямата компания в Северен централен район с приходи от близо 2 млрд. лева. В последните години тя неизменно е сред първите десет по оборот фирми в България.