Над година "Топлофикация Русе" работи върху изграждането и пускането в експлоатация на трите газови когенератори. С проекта се цели диверсификация на горивния микс, както и пълно премахване на въглищата извън отоплителния сезон още през следващата година. Директорът на "Топлофикация Русе" инж. Севдалин Желев разказа на какъв етап се намира инвестицията.

Инж. Желев, каква е целта на проекта Ви за преминаване на производство на енергия от природен газ?

С реализирането на проекта ни целим диверсификация на горивния микс, както и пълно премахване на въглищата извън отоплителния сезон още през следващата година. Производството на енергия от природен газ е много по-екологично в сравнение с използването на твърди изкопаеми горива. По този начин ще отговаряме изцяло на новите изисквания на Европейския съюз за чисто производство на енергия. Преходът към природен газ ще отбележи важен принос към постигането на генералните цели на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.

Енергийният преход към нисковъглеродно производство няма да стане възможен от днес за утре. Замяната на фосилните горива с възобновяеми източници или с природен газ изисква време, средства и професионализъм. Въпреки противоречивите мнения за екологичността на газа, смятам, че именно той ще изиграе важна роля в този преход. С него ще се намалят емисиите на СО2. Природният газ е стъпало към постигането на нисковъглеродна икономика. Прехода „от въглища към газ“ няма да е нито лесен, нито евтин, но като страна член на ЕС имаме ангажименти за намаляване на въглеродния отпечатък. Знаете, че Планът за възстановяване и развитие все повече се обвързва с това нашата страна да посочи конкретни срокове за затваряне на въглищните централи. Такава е политиката и правните изисквания на Европейския зелен пакт, от който сме част като държава. За да продължим да работим, трябва да сложим край на използването на въглища. Надявам се да имаме нужния по -дълъг времеви хоризонт, за да се осигури по-плавен и справедлив преход.

Разкажете ни повече за когенераторите.

Мощностите са финландско производство, което само по себе си е гаранция за високо качество. Всъщност специалисти от Финландия ще следят на място реализацията на проекта. Koгeнepaтopитe ca двигaтeли c вътpeшнo гopeнe, ĸoитo ce зaxpaнвaт c пpиpoдeн гaз и пpoизвeдeнaтa oт тяx мexaничнa eнepгия зaxpaнвa eлeĸтpoгeнepaтop, ĸoйтo пpoизвeждa eлeĸтpичecтвo 7 мeгaвaтa. 80% от вложената енергия от природен газ се преобразува в полезна топлинна или електрическа мощност. Три когенератора са с обща мощност 21 мегавата като електрическа мощност и около 18 мегавата топлинна мощност.

Колко време отнема въвеждането в експлоатация на подобен тип съоръжения?

Факторите, от които зависи реализирането на подобен проект, са много и не може да се определи точен срок. Нашият опит показва, че това време може да варира в диапазона поне от 1-2 години. Зависи от административните разрешителни процедури и от мотивацията на екипа, участващ в него. Конкретно нашият проект се очаква да приключи до края на годината.

Всичките тези планове за природния газ звучат много добре, особено за град като Русе, в който жителите са много чувствителни на тема екология, а колко ще струва замяната на горива? Скокът на цената на „синьото гориво“ на международните пазари е невиждан, да не се окаже, че преходът ще ни излезе солено?

Прав сте. В момента има настина шоков пик на цената на природния газ. Синьото гориво се търгува на цени, които изглеждаха доскоро фантастични. Всички се надяват тази криза да бъде преодоляна и на пролет да има спад. Всъщност едно нещо, на което се обръща по-малко внимание е, че има и огромно покачване и на цената на въглищата. Вчера например стойността на тон руски въглища бе достигнала ниво от 300 американски долара, а това е голям скок. Страда не само България, но и цялата европейска индустрия. Нужни са стратегически и държавнически решения не само на национално ниво но и от Европейския съюз. Като енергетик ми се иска да вярвам, че ще бъдат взети решения, които да ни помогнат първо да преодолеем сегашната енергийна криза и второ, да осъществим справедлив преход към нисковъглеродно производство на енергия. Аз съм от хората, които винаги са казвали, че Зелената сделка има своята цена, но едни са възможностите на страна като нашата, а другите на богати държави като Германия, Франция или Норвегия. Едни са възможностите на един западноевропеец да посрещне кризата със собствените си доходи, други на българския пенсионер. Като ръководител на топлофикация, аз винаги съм съзнавал това и съм се стремял да осигуряваме услуги на поносими цени. Ако ни няма и хората се отопляват на ток, ще  бъде още по-тежко. Това е обективната истина.

Как протича процесът по подбор на кадри при Вас?

В "Топлофикация Русе" вярваме, че хората са основният капитал на едно предприятие. При нас подборът, обучението и развитието на персонала е заложено в бизнес стратегията на предприятието. Наше основно задължение е да осигурим всички необходими условия за осигуряване на безопасен труд и адекватни обучения с цел повишаване на компетенциите и квалификацията . В динамичната среда на развиващи се технологии е от голямо значение развитието на екипа, така че да продължим да сме конкурентоспособни на пазара и да предлагаме адекватни услугите на клиенти. През годините сме доказали, че в предприятието "отглеждаме" своите кадри, особено за най-профилираните отдели. Мога да Ви уверя, че екипът ни се състои от хора, които си обичат работата и са много добри професионалисти в това, което правят.