Насред насилието и политическата турбулентност в Украйна, млада демонстрантка разказа как се е влюбила в милиционер по време на сблъсък в столицата в Киев. 24-годишната Лидия Панкив е била сред демонстрантите по улиците, протестиращи против корупцията и настояващи промяна, в деня, в който е срещната милиционера Андрей.
Младата журналистка разказа, че е била част от женска група, изиграла ролята на жив щит, заставайки между милиционерите и група протестиращи с надеждата, че тяхното присъствие ще спре насилието. „Бяхме много близо до полицаите и на мен ми позвъни приятелка, милиционерите бяха само на сантиметри от нас. Тя ме помоли да й помогна да намери неин приятел, който е бил арестуван. Тя искаше от мен да напиша нещо. Аз й казах да ми се обади по-късно и й дадох моя номер. Казах й го два пъти, защото беше много шумно“, разказва тя.

Вместо обаждането, което Лидия очаквала, младата жена получила текстово съобщение и то не от протестиращ, а от един от милиционерите от редицата, стояла пред нея. Андрей не искал да разкрива пълното си име от страх да не загуби работата си, но й написал, че иска да се ожени за нея.

По думите му, когато той я видял да стои беззащитна между въоръжените мъже и онези, които тя се опитва да защити, той останал поразен. Андрей останал още по-впечатлен, когато полицейският кордон решил да отстъпи и да се изтегли. „Въпреки цялата врявата аз запомних твоя телефонен номер, когато ти го даде на твоята приятелка. Не знаех дори и името ти. Стоях пред теб с щит в ръка. Когато спря нашето настъпление, аз осъзнах, че искам да се оженя за теб. Андрей“, гласяло текстовото съобщение.

Първата им среща е била до барикадите на Майдана. „Наистина бях изненадана от съобщението и не знам защо се съгласих да се срещнем. Помислих си, че мога да го убедя да премине на правилната страна и въобще не съм си мислила, че може да се влюбя в него. Когато обаче го видях, когато започнах да говоря с него – точно тогава се случи“, разказва на свой ред Лидия.

Лидия е била поканена от местната телевизия „Интер“, за да разкаже за своята любов. Разбирайки, че предаването е на живо Лидия се съгласява, но вместо да разкаже за романса, тя поразява водещ и публика, отправяйки съкрушителни критики по адрес на телевизията заради необективното й отразяване на протестите и разпространяването на лъжи за протестиращите. 

Историята на младата жена бе съобщена за първи път през декември, но не бе подобаващо отразена от местните медии. Новината стана водеща след появата на Лидия в телевизионния ефир. И до момента не са ясни всичките имена на Андрей. на единствената снимка на двойката, неговото лице е пиксeлизирано.