Пандемията продължава да създава неуспехи за световната икономика.

Веригите за доставки са толкова разтегнати, че на косъм от прекъсване, инфлацията рязко нараства в развитите икономики, а сега се очертава и енергийна криза.

Последното проблемно място се оказа Германия, където производството е спаднало с 4,7% през август в сравнение с предходния месец. Промишленото производство е с 9% под нивото си от февруари 2020 г.

Шоковият спад се дължи на огромния спад от 17,5% в производството на превозни средства и авточасти, според Андрю Кенингъм от Capital Economics. Германското производство на автомобили се движи с 40% под нивата преди пандемията.

Трудно е да се надцени значението на автомобилната индустрия за най-голямата икономика в Европа. Повече от 880 000 души работят в автомобилното производство, а германските фабрики произвеждат над 4,6 милиона коли през 2019 година.

Много производители на автомобили се борят с търсенето на части, тъй като пандемията продължава да нахлува по световните вериги за доставки. Компютърните чипове също са в недостиг.

Германската икономика ще отчете голям ръст за третото тримесечие, казва Кенингъм, отчасти поради отварянето на сектора на гостоприемството. Но перспективите за четвъртото тримесечие се "влошават значително".

"Тъй като условията се влошиха от август, производствените проблеми на Германия заплашват да запазят цялостната икономическа активност доста под нивото си преди пандемията до следващата година", обяснява Кенингъм.

Разтеглените вериги на доставки може да са най-големият проблем, пред който са изправени развитите икономики в момента. Но се очертава друга криза.

Глобалната енергийна криза, причинена от времето и възраждането на търсенето, се влошава, предизвиквайки тревога преди зимата, когато е необходимо повече енергия за осветление и отопление на домове, съобщава Джулия Хоровиц от CNN Business.

Правителствата по целия свят се опитват да ограничат въздействието върху потребителите, но признават, че може да не успеят да предотвратят покачването на сметките. Някои държави могат да наредят затваряне на заводи, за да се пести енергия.

Повишаването на цените на енергията допринася за инфлацията, която вече беше основна грижа за инвеститорите. Централните банки могат да бъдат принудени да отменят стимулите по-рано от очакваното, за да овладеят повишаването на цените.

ОПЕК и нейните съюзници, които биха могли да помогнат за облекчаване на енергийната криза, предприемат предпазлив подход. Те решиха по-рано тази седмица да се придържат към план за постепенно увеличаване на добива на петрол, като се противопоставят на натиска да се отворят по-широко крановете. Защо? Пандемията, разбира се.

"Ние се страхуваме от четвъртата вълна на COVID-19, никой не иска да прави големи ходове", каза източник от ОПЕК+ пред Ройтерс.