Депутатските карти вече не важат за безплатно возене в градския транспорт, но се оказа, че парламентаристите не знаят това. Така се стигнало дотам контрольори да смъкнат народен избраник от метрото. Първият изпатил си е депутатът от БСП Методи Костадинов.
На връщане от работа преди месец той бил проверен от контрольори в столичното метро. „Показах им картата си, на нея изрично е написано, че народният представител има право на безплатно пътуване по държавния и общинския вътрешноградски транспорт. Те се държаха много невъзпитано и ме свалиха на следващата спирка“, разказва Костадинов пред „Телеграф“.

По думите му, контрольорите се обадили на началника си, който им казал да му запишат имената и да го пуснат. „Още на следващия ден попитах в парламента каква е ситуацията и ми казаха, че съм прав и да не се притеснявам“, добавя депутатът.

Причината за конфузната ситуация всъщност е промяна в правилника на сегашното Народно събрание, според която разходите за транспорт все още се поемат от държавата, но вече няма изричен текст както преди, че депутатите пътуват безплатно в градския транспорт. Тази промяна обаче не е описана на служебните карти на избраниците. А в същото време, ако бъдат хванати да пътуват само с тях, трябва да бъдат глобени като нередовни пътници.