На последното си заседание т.нар. комисия "Магнитски" единодушно реши да поиска от специалните служби да проверят дали депутати от 46-то Народно събрание са били официално финансирани от някои от санкционираните по глобалния закон "Магнитски" или от свързани с тях лица. В този списък са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и десетки фирми.

Предложението дойде от депутата от "Има такъв народ" Иво Атанасов, издигнат за кандидат за министър на правосъдието от партията на Слави Трифонов.

Депутатите са заявили, че ако такава информация бъде получена от службите, тя ще бъде запазена в архивите на комисията и ще бъде разгледана от следващия парламент. Искането на Иво Атанасов е внесено заради информация в публичното пространство, че протестиращи са били финансирани от тримата санкционирани.

Макар решението да получи подкрепа на всички присъстващи депутати, имаше и кратка дискусия за ефекта от него:

„Тази информация от службите за сигурност - във връзка със свързаните лица, на кого ще бъде предоставена. На коя комисия, като е ясно, че в четвъртък тази комисия приключва, пък няма континюитет между това и следващото Народно събрание, тоест всичко трябва да започне от „кота нула“. Това упражнение просто ми се вижда малко излишно“, каза Филип Попов.

„Всички на тази маса знаят, че след като се сформира 47-ото Народно събрание, има процедура – приключила работа, изготвени и внесени документи, отново да бъдат активирани. Така че мисля, че няма да  бъде безполезно това усилие“, посочи Надежда Йорданова от „Демократична България“. 

На заседанието на временната комисия за наложените санкции по американския закон "Магнитски" в Народното събрание не присъства служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но имаше представители на Министерството на правосъдието. 

Специализираната прокуратура започна разследване срещу Васил Божков, за да се установи дали е финансирал протестите през лятото на 2021 година.

Според изнесената информация проверките срещу Васил Божков са много, срещу Делян Пеевски в периода 2001- 2021 година има 14 проверки, а 13 са прекратени. За Илко Желязков има една отворена проверка.