Народното събрание да препоръча отстраняване и разследване на шефа на НСО генерал Емил Тонев, прокурор Вероника Трифонова, наблюдаваща проверката за полицейско насилие по време на протестите миналата година, както и на длъжности лица от НСО. Препоръката е от доклада на Временната комисия за полицейското насилие. Той трябва да бъде гласуван и на заседание на Народното събрание.

Според заключението на парламентарната комисия шефът на НСО ген. Емил Тонев и прокурор Вероника Трифонова, която сега е делегиран прокурор в Европейската прокуратура, са прикрили насилието от вечерта на 10 юли миналата година.

"Защото той в два различни съдебни състава е изпратил писма, според които НСО не са разполагали с тези записи. Въпреки моите настоявания записите са изтрити и това е направено нарочно, никой няма илюзии. Така че комисията ще предложи отстраняване и разследване не само на директора на НСО, но и на дежурния по видеонаблюдение, както и на дежурния офицер, който също е наблюдавал на живо. По същия начин стои въпросът и с прокурор Трифонова. Тя излъга по националната телевизия, че не разполага с доказателства, видно от материалите, които събрахме, е разполагала с всички доказателства", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме".

От БСП и "Демократична България" изразиха резерви по повод препоръката за отстраняване.

"Не сме ние органът, който трябва да дава указания кой да бъде назначаван и кой да бъде уволняван. Шефът на НСО се назначава по обвързаната компетентност, предлага се от МС и се назначава с указ на президента. Това са компетентните органи, които би трябвало да вземат повод от нашия доклад и да извършат задълбочена проверка", заяви Атанас Атанасов от "Демократична България".

"С колегите от "Демократична България изразихме резерви именно от тази дума отстраняване, защото мисля, че тук, моето лично мнение, ще има смесване на компетенциите на отделните власти - законодателна и съдебна власт. Не е редно, разследване - да, в рамките на разследването ако се съберат достатъчно данни тя може да бъде отстранена в съответния законов ред", заяви Иван Иванов от "БСП за България".

Все пак в окончателния доклад на комисията ще бъде записана препоръката за отстраняване, уточни след заседанието Николай Хаджигенов. От Асоциацията на прокурорите в България излязоха с позиция.

"Това е ярък пример не само за груба институционална намеса и за неоправдано засягане на авторитета на български прокурор, но и за сериозно и опасно застрашаване на конституционните устои на правовата държава", посочват от Асоциацията на прокурорите в България.

От Националната служба за охрана отказаха коментар.

По време на работата си комисията е установила и подслушване на близо 1000 души по време на протестите, което е една трета от всички разрешения за СРС за годината. А дали докладът ще бъде гласуван в пленарна зала - предстои да видим.